Ból kręgosłupa to schorzenie, na które cierpi większość populacji. Powodem tego rodzaju dolegliwości może być siedząca praca, mała aktywność fizyczna, otyłość lub nadmierny wysiłek. Naukowcy twierdzą, że do przyczyn bólów pleców można zaliczyć również nieodpowiedni sposób odżywiania.
Według badaczy z National Health Service włączenie jednej z popularnych przypraw może zaradzić bólom pleców. Mowa tu o bliskiej kuzynce imbiru czyli kurkumie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Dodawanie kurkumy do codziennych potraw wpływa korzystnie na układ trawienny oraz pracę wątroby i trzustki. Poza tym przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu przeciwdziała niszczeniu komórek i łagodzi bóle stawów, bóle reumatyczne, a także bóle pleców. Swoje prozdrowotne właściwości ta indyjska, żółtopomarańczowa przyprawa zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie.
Ten organiczny związek chemiczny jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych, takich jak rak trzustki, wątroby, jamy ustnej, prostaty czy szyjki macicy. Zdrowe potrawy z dodatkiem kurkumy wpłyną też pozytywnie na nasz układ odpornościowy, zapobiegając różnego rodzaju infekcjom.
Dodawanie kurkumy do potraw pomaga złagodzić ból w okolicach kręgosłupa. Należy jednak pamiętać, że poza odpowiednią dietą ważne jest także regularne rozciąganie i utrzymanie optymalnej wagi ciała.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl