Soczewica zawiera niezbędne dla naszego organizmu składniki, takie jak witamina A, C, K, witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo, dobrze przyswajane białko roślinne oraz błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie potraw z soczewicy polecane jest nie tylko wegetarianom, ale również osobom cierpiącym na refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasotę żołądka, anemię czy nadciśnienie. Roślina ta usprawnia proces trawienny, dbając o prawidłową równowagę kwasowo-zasadową i prawidłową produkcję soków żołądkowych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Poza tym soczewica obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie, który sprzyja poważnym schorzeniom, takim jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Poza tym reguluje poziom glukozy w krwi, chroniąc tym samym przed cukrzycą. Śmiało mogą po nią sięgać diabetycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i sporo włókna pokarmowego.
Dotyczy to zwłaszcza zielonej odmiany tej rośliny strączkowej. W soczewicy znajdziemy także garbniki roślinne, czyli taniny o właściwościach antynowotworowych i przeciwbakteryjnych. Te silne przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.
Soczewica zmniejsza uczucie sytości, co sprawia, że rzadziej sięgamy po kaloryczne, tłuste i słodkie przekąski. Kiełki soczewicy podnoszą odporność na różnego rodzaju infekcje, co jest bardzo istotne szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Kiełki poprawiają też samopoczucie i wspomagają koncentrację.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.