Kawa
Jednym z produktów, które zwiększają ryzyko nawrotu kolki nerkowej, jest popularny napój pobudzający. Kofeina zawarta w kawie zwiększa stężenie wapnia w moczu, więc nadmiar tej substancji może spowodować zwapnienie tkanek miękkich. W skrajnych przypadkach, nadużywanie kawy może doprowadzić nawet do niewydolności nerek. Dotyczy to również napojów energetycznych i gazowanych.
Podroby i sardynki
Lekarze ostrzegają, że dieta bogata w produkty o dużej zawartości związków purynowych jest jednym z czynników ryzyka schorzeń związanych z nerkami i układem moczowym. W naszym organizmie z tych związków wytwarza się kwas moczowy, który w nadmiernych ilościach przyczynia się do powstawania kamieni w nerkach i zwiększa ryzyko dny moczanowej.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Słone potrawy
Zbyt duża ilość soli w codziennym jadłospisie wpływa niekorzystnie na cały organizm w tym na kondycję naszych nerek. Niestety ciężko uniknąć soli, ponieważ występuje w większości produktów. Znajdziemy ją m.in. w przetworach warzywnych, pieczywie, pasztetach, serkach topionych czy wędlinach. Zamiast sięgać po żywność wysokoprzetworzoną, warto wprowadzić do swojego menu więcej świeżych produktów.
Żywność bogata w szczawiany
Kamica szczawianowa to najczęściej występujący rodzaj kamicy nerkowej. Żeby jej uniknąć i zmniejszyć ryzyko nawrotów, należy ograniczyć spożywanie rabarbaru, szczawiu, szpinaku, czekolady, masła orzechowego i kakao. Te artykuły spożywcze są bogatym źródłem szczawianów, które trudno rozpuszczają się w wodzie i ich duże stężenie może prowadzić do kamicy nerkowej.
W trosce o prawidłowe funkcjonowanie naszych nerek, poza stosowaniem zbilansowanej i zdrowej diety, należy pamiętać także o odstawieniu alkoholu i regularnej aktywności fizycznej. W profilaktyce kamicy nerkowej bardzo istotne jest również picie codziennie odpowiedniej ilości czystej wody w niewielkich porcjach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.