Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Popularny błąd. Tak tracimy cenne właściwości naturalnego antybiotyku

58

O jego prozdrowotnych właściwościach słyszał chyba każdy. Spożywanie tej rośliny chroni nas m.in. przed infekcjami, zwałem serca, udarem mózgu i nowotworami. Jednak żeby w pełni wykorzystać cenne składniki obecne w czosnku, należy go odpowiednio przygotować.

Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk
Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk

W naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek, znajdziemy witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz magnez, sód, potas, wapń, żelazo i fosfor. Warzywo wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Poza tym, obecność czosnku w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (szczególnie raka jelita grubego).

Czosnek zawiera też cenną allicynę, która w walce z bakteriami jest wielokrotnie skuteczniejsza od penicyliny. Allicyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, podnosi odporność organizmu i usprawnia proces trawienia. Przed zjedzeniem czosnku należy jednak przygotować do tak, żeby nie stracił żadnego ze swoich niezwykłych walorów zdrowotnych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela wynika, że najważniejsza substancja znajdująca się w czosnku powstaje z połączenia dwóch składników zwartych w tej roślinie. Allicyna wytwarza się, gdy allina i allinaza się połączą. Dzieje się tak gdy zgniatamy, kroimy lub gryziemy świeży ząbek czosnku. Nieumiejętne przygotowanie czosnku może sprawić, że jedząc czosnek, nie dostarczymy do organizmu tego bezcennego związku.

Jeśli pokroimy lub zgnieciemy czosnek ważne, żeby odczekać parę minut, zanim poddamy go działaniu wysokiej temperatury. Podczas procesu podgrzewania ginie allinaza, jednak nie ma to większego znaczenia, jeśli allicyna zdążyła już się uaktywnić. Silne właściwości allicyny powodują, że jest ona w stanie przetrwać smażenie, pieczenie i gotowanie. Krojenie czosnku na zapas również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ allicyna może utracić swoje prozdrowotne działanie nawet po jednym dniu.

Czosnku nie powinno się także wyciskać za pomocą metalowych narzędzi. Dotyczy to szczególnie przygotowywania preparatów leczniczych na bazie tej rośliny. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie do rozdrobnienia czosnku drewnianych przyrządów.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić