pogoda
Warszawa
16°

Popularny błąd. Tak tracimy cenne właściwości naturalnego antybiotyku

58

O jego prozdrowotnych właściwościach słyszał chyba każdy. Spożywanie tej rośliny chroni nas m.in. przed infekcjami, zwałem serca, udarem mózgu i nowotworami. Jednak żeby w pełni wykorzystać cenne składniki obecne w czosnku, należy go odpowiednio przygotować.

Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk
Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk

W naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek, znajdziemy witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz magnez, sód, potas, wapń, żelazo i fosfor. Warzywo wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Poza tym, obecność czosnku w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (szczególnie raka jelita grubego).

Czosnek zawiera też cenną allicynę, która w walce z bakteriami jest wielokrotnie skuteczniejsza od penicyliny. Allicyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, podnosi odporność organizmu i usprawnia proces trawienia. Przed zjedzeniem czosnku należy jednak przygotować do tak, żeby nie stracił żadnego ze swoich niezwykłych walorów zdrowotnych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela wynika, że najważniejsza substancja znajdująca się w czosnku powstaje z połączenia dwóch składników zwartych w tej roślinie. Allicyna wytwarza się, gdy allina i allinaza się połączą. Dzieje się tak gdy zgniatamy, kroimy lub gryziemy świeży ząbek czosnku. Nieumiejętne przygotowanie czosnku może sprawić, że jedząc czosnek, nie dostarczymy do organizmu tego bezcennego związku.

Jeśli pokroimy lub zgnieciemy czosnek ważne, żeby odczekać parę minut, zanim poddamy go działaniu wysokiej temperatury. Podczas procesu podgrzewania ginie allinaza, jednak nie ma to większego znaczenia, jeśli allicyna zdążyła już się uaktywnić. Silne właściwości allicyny powodują, że jest ona w stanie przetrwać smażenie, pieczenie i gotowanie. Krojenie czosnku na zapas również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ allicyna może utracić swoje prozdrowotne działanie nawet po jednym dniu.

Czosnku nie powinno się także wyciskać za pomocą metalowych narzędzi. Dotyczy to szczególnie przygotowywania preparatów leczniczych na bazie tej rośliny. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie do rozdrobnienia czosnku drewnianych przyrządów.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Biebrzański Park Narodowy płonie. Służby walczą bez wytchnienia
Tragedia na Sardynii. Polak zmarł na pokładzie samolotu
Watykan podał przyczynę śmierci papieża Franciszka
Szokujący pomysł burmistrza z USA. Chce podawać fentanyl bezdomnym
Klaudia zginęła w wypadku. Poruszające, jak żegna ją szkoła
45-letni kardynał na konklawe. Ukończył polskie seminarium
Karmiła piersią na weselu. Tak zareagowali przyjaciele. "To bolało"
Koszmar na Malediwach. Rosjankę chwycił rekin. "Ból niewyobrażalny"
Atak rekina w Morzu Śródziemnym. Służby szukają zaginionego nurka
Sceny z festiwalu. Byk wpadł w tłum gapiów
Zabili jej syna. Tak wspomina rozmowę z papieżem. "Odczuł nasz ból"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić