Popularny błąd. Tak tracimy cenne właściwości naturalnego antybiotyku

O jego prozdrowotnych właściwościach słyszał chyba każdy. Spożywanie tej rośliny chroni nas m.in. przed infekcjami, zwałem serca, udarem mózgu i nowotworami. Jednak żeby w pełni wykorzystać cenne składniki obecne w czosnku, należy go odpowiednio przygotować.

Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk

W naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek, znajdziemy witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz magnez, sód, potas, wapń, żelazo i fosfor. Warzywo wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Poza tym, obecność czosnku w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (szczególnie raka jelita grubego).

Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie

Czosnek zawiera też cenną allicynę, która w walce z bakteriami jest wielokrotnie skuteczniejsza od penicyliny. Allicyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, podnosi odporność organizmu i usprawnia proces trawienia. Przed zjedzeniem czosnku należy jednak przygotować do tak, żeby nie stracił żadnego ze swoich niezwykłych walorów zdrowotnych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela wynika, że najważniejsza substancja znajdująca się w czosnku powstaje z połączenia dwóch składników zwartych w tej roślinie. Allicyna wytwarza się, gdy allina i allinaza się połączą. Dzieje się tak gdy zgniatamy, kroimy lub gryziemy świeży ząbek czosnku. Nieumiejętne przygotowanie czosnku może sprawić, że jedząc czosnek, nie dostarczymy do organizmu tego bezcennego związku.

Jeśli pokroimy lub zgnieciemy czosnek ważne, żeby odczekać parę minut, zanim poddamy go działaniu wysokiej temperatury. Podczas procesu podgrzewania ginie allinaza, jednak nie ma to większego znaczenia, jeśli allicyna zdążyła już się uaktywnić. Silne właściwości allicyny powodują, że jest ona w stanie przetrwać smażenie, pieczenie i gotowanie. Krojenie czosnku na zapas również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ allicyna może utracić swoje prozdrowotne działanie nawet po jednym dniu.

Czosnku nie powinno się także wyciskać za pomocą metalowych narzędzi. Dotyczy to szczególnie przygotowywania preparatów leczniczych na bazie tej rośliny. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie do rozdrobnienia czosnku drewnianych przyrządów.

Wybrane dla Ciebie
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
Wypadek turysty na Rysach. TOPR pokazał nagranie z akcji ratunkowej
Wypadek turysty na Rysach. TOPR pokazał nagranie z akcji ratunkowej
Puszczali fajerwerki z auta. Internauci oburzeni. "Brak wyobraźni"
Puszczali fajerwerki z auta. Internauci oburzeni. "Brak wyobraźni"
Przyłapany w Biedronce. Każdy się dowie, co robił
Przyłapany w Biedronce. Każdy się dowie, co robił
14-latek ciężko ranny po wybuchu petardy. Parafia prosi o pomoc
14-latek ciężko ranny po wybuchu petardy. Parafia prosi o pomoc
Nagranie obiega sieć. Na ulice wyjechał rozświetlony czołg
Nagranie obiega sieć. Na ulice wyjechał rozświetlony czołg
"Na 99 procent zjadł go wilk". Mieszkańcy wsi pod Kielcami się boją
"Na 99 procent zjadł go wilk". Mieszkańcy wsi pod Kielcami się boją
Polak poleciał na Seszele. Zobaczył ceny i wyjął telefon. "Masakra"
Polak poleciał na Seszele. Zobaczył ceny i wyjął telefon. "Masakra"
Obnażyli Putina. Nawet prorosyjscy blogerzy mówią inaczej
Obnażyli Putina. Nawet prorosyjscy blogerzy mówią inaczej