Nie płucz mięsa pod kranem
Bardzo popularnym nawykiem przed przygotowaniem posiłku, jest płukanie surowego mięsa pod kranem. Uważamy, że w ten sposób pozbędziemy się bakterii i zanieczyszczeń. Jak się okazuje, efekt jest odwrotny i pryskająca woda może rozprzestrzenić je na sztućce, naczynia oraz inne produkty spożywcze znajdujące się w pobliżu.
Dlatego chcąc uniknąć zatrucia, mięso wystarczy poddać obróbce cieplnej w odpowiedniej temperaturze. Gotowanie, pieczenie lub smażenie sprawia, że szkodliwe drobnoustroje zostaną zniszczone.
Używaj osobnej deski do krojenia mięsa
Surowe mięso może zawierać drobnoustroje chorobotwórcze, więc powinniśmy je kroić na osobnej desce. Jeśli do krojenia kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny używamy tej samej deski co do posiekania warzyw do surówki, to narażamy się na zakażenie niebezpiecznymi bakteriami.
Nie używaj ponownie tego samego tłuszczu
Marnowanie produktów spożywczych w kuchni jest bardzo złym nawykiem, ale jeszcze gorszym jest wielokrotne używanie tego samego tłuszczu do przygotowania mięsa. Ponowne smażenie produktów na tym samym oleju, powoduje, że tworzą się w nim szkodliwe dla zdrowia substancje. Poza tym szybko zaczyna się psuć i traci swoje cenne właściwości.
Nie obsmażaj mięsa przed pieczeniem
Niektórzy obsmażają mięso przed jego upieczeniem, myśląc, że dzięki temu nie straci ono cennych soków. Jest to kolejny kulinarny mit, ponieważ mięso i tak wyschnie. Wprawdzie w ten sposób możemy poprawić smak mięsnego dania, pamiętajmy jednak, że jedzenie smażonych potraw podnosi ryzyko chorób serca i tym samym przyczynia się do przedwczesnej śmierci.