Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Popularny składnik marynaty. Grillowany wydziela rakotwórczą substancję

28

Przyszła wiosna, a więc sezon grillowy możemy uznać za rozpoczęty. Na grillu, poza kiełbasą, boczkiem i karkówką, często pojawiają się także ryby, warzywa, owoce i pieczywo. Jednak nie wszystkie produkty nadają się do przyrządzania na grillu. Sprawdź, których potraw nie powinniśmy przyrządzać w ten sposób.

Peklowane mięso i wędliny - tych produktów lepiej nie grillować.
Peklowane mięso i wędliny - tych produktów lepiej nie grillować. (Getty Images)

Jednym z artykułów spożywczych, których nie powinniśmy grillować, jest peklowane mięso i wędliny. Do peklowania wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny używa się saletry potasowej, która podczas grillowania rozkłada się i wydziela nitrozoaminy, mające działanie kancerogenne.

Grillowanie mięsa w gotowych marynatach również nie jest dobrym pomysłem. Tak przygotowane mięso bardzo często zawiera dużą ilość soli oraz sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Te substancje poddane obróbce termicznej stają się toksyczne i niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Na grilla najlepiej kłaść świeże produkty. Powinniśmy unikać też grillowania mrożonego mięsa i warzyw.

Jedzenie grillowanych ziemniaków również może być szkodliwe. Potrawy z pieczonych ziemniaków zawierają znaczną ilość akrylamidu. Ten szkodliwy składnik zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu piersi, pęcherza moczowego, jąder oraz tarczycy. Poza tym może powodować problemy z płodnością i uszkadza komórek mózgowych.

Nie należy również kłaść mięsa bezpośrednio na ruszt i lepiej użyć do tego specjalnej tacki. Tłuszcz, który spala się w wysokiej temperaturze wytwarza szkodliwy dla naszego organizmu benzopiren. Ten toksyczny związek chemiczny również może zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju raka.

Grillowanie to świetny sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu, a potrawy z grilla są bardzo smaczne. Jednak specjaliści ds. żywienia ostrzegają przed częstym spożywaniem grillowanych potraw, ponieważ smażenie potraw w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza jest szkodliwe dla zdrowia. W grillowaniu nie będzie nic złego, jeśli będziemy korzystać z tej metody z umiarem.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Szok w Wielkiej Brytanii. Matka ukrywała córkę w szufladzie
Prezydent żegna piłkarską legendę. Tak chce uczcić Jana Furtoka
Zmarł najstarszy mężczyzna na świecie. Miał 112 lat
Trener FC Barcelony pod wrażeniem Lewandowskiego. "Niewiarygodne"
Wyniki Lotto 26.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Czy ktoś wygrał 520 milionów w Eurojackpot? W Niemczech się cieszą
Blinken zapowiada. Zrobimy wszystko, by Ukraina mogła walczyć dalej
Tragedia we Włocławku. Mężczyzna wypadł z okna na 9. piętrze
Szok, jak polscy turyści ubrali się na Śnieżkę. Musieli dzwonić po pomoc
Szef MSZ Litwy. NATO musi wyznaczyć Rosji czerwone linie
Znany duchowny krytycznie o Nawrockim. " Nie kocha pan przecinków"
Weszli do lasu i nie mogli uwierzyć. Wystawały spod topiącego się śniegu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić