Jednym z artykułów spożywczych, których nie powinniśmy grillować, jest peklowane mięso i wędliny. Do peklowania wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny używa się saletry potasowej, która podczas grillowania rozkłada się i wydziela nitrozoaminy, mające działanie kancerogenne.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Grillowanie mięsa w gotowych marynatach również nie jest dobrym pomysłem. Tak przygotowane mięso bardzo często zawiera dużą ilość soli oraz sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Te substancje poddane obróbce termicznej stają się toksyczne i niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Na grilla najlepiej kłaść świeże produkty. Powinniśmy unikać też grillowania mrożonego mięsa i warzyw.
Jedzenie grillowanych ziemniaków również może być szkodliwe. Potrawy z pieczonych ziemniaków zawierają znaczną ilość akrylamidu. Ten szkodliwy składnik zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu piersi, pęcherza moczowego, jąder oraz tarczycy. Poza tym może powodować problemy z płodnością i uszkadza komórek mózgowych.
Nie należy również kłaść mięsa bezpośrednio na ruszt i lepiej użyć do tego specjalnej tacki. Tłuszcz, który spala się w wysokiej temperaturze wytwarza szkodliwy dla naszego organizmu benzopiren. Ten toksyczny związek chemiczny również może zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju raka.
Grillowanie to świetny sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu, a potrawy z grilla są bardzo smaczne. Jednak specjaliści ds. żywienia ostrzegają przed częstym spożywaniem grillowanych potraw, ponieważ smażenie potraw w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza jest szkodliwe dla zdrowia. W grillowaniu nie będzie nic złego, jeśli będziemy korzystać z tej metody z umiarem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.