Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Potężna broń. Na chore stawy i nerwobóle

27

Dolegliwości bólowe wywołane przez chorobę stawów podobnie jak nerwobóle potrafią być bardzo uciążliwe i zaburzać codzienne funkcjonowanie. Żeby sobie z nimi poradzić, warto sięgnąć po leczniczy preparat na bazie łatwo dostępnych składników. Koniecznie wypróbuj tę sprawdzoną i skuteczną domową recepturę.

Potężna broń. Na chore stawy i nerwobóle
Domowa mikstura na ból stawów (Licencjodawca, Danyael)

Papryczka chilli obecna w prozdrowotnej miksturze ma w sobie sporo kapsaicyny. To właśnie ta substancja nadaje jej charakterystyczny ostry i pękający smak. Poza tym kapsaicyna działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.

Substancja ta usprawnia również pracę układu krążenia, procesy metaboliczne i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Pozostałe składniki, czyli oliwa z oliwek, jagody jałowca i rozmaryn - także wykazują właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Po ten domowy preparat powinny sięgać zwłaszcza pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów, artretyzmem, nerwobólami, łuszczycą, dyskopatią, neuropatią cukrzycową, neuralgią nerwu trójdzielnego i fibromialgią. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 10 niewielkich, suszonych papryczek chilli,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki rozmarynu,

4 jagody jałowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Co jedzą szczupli ludzie?

Na początek należy zmielić suche papryczki chilli za pomocą moździerza lub blendera. Następnie rozgniatamy owoce jałowca i łamiemy gałązki rozmarynu na drobne kawałki. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przekładamy całość do niewielkiego słoika. Mieszankę skrapiamy niewielką ilością spirytusu i zalewamy lekko podgrzaną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Szklany pojemnik zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 dni. Po tym czasie preparat odcedzamy za pomocą gazy. Żeby przyspieszyć macerację, pojemnik z mieszaniną wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po upływie 24 godzin słoik ponownie podgrzewamy w wodnej kąpieli przez 30 minut i przecedzamy. Tak przygotowany specyfik wcieramy w bolące miejsce. Kilka kropelek mikstury możemy również dodać do naszej ulubionej potrawy, dzięki czemu podkreślimy jej smak.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić