Naukowcy od lat podkreślają, jak ważna jest nasza dieta, gdy chodzi o profilaktykę wielu chorób. Wyniki nowej analizy, które ukazały się na łamach czasopisma "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" wskazują, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie wraz ze spożyciem cholesterolu w naszej diecie.
Zobacz także: Czyszczą tętnice z cholesterolu. Obniża ryzyko udaru
Okazuje się, że ryzyko zachorowania na tę wyniszczającą chorobę rośnie o pięć procent na każde 100 mg dziennego spożycia cholesterolu.
Jak to możliwe? Według naukowców cholesterol wpływa negatywnie na działanie komórek beta trzustki, upośledzając tym samym metabolizm węglowodanów. Chociaż nie został on do końca poznany, to odkrycie naukowców powinno skłonić nas do zadbania o to, co nakładamy na nasze talerze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowe badania skomentował na Instagramie dr Szymon Suwała, endokrynolog.
Podwyższone stężenie cholesterolu upośledza wydzielanie insuliny z komórek beta trzustki, zmniejsza masę mięśni szkieletowych, powoduje ogólnoustrojowe zapalenie, nadaje trend ku chorobie otyłościowej i w ten sposób zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 –wyjaśnił lekarz.
Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, dzienne spożycie cholesterolu w diecie nie powinno przekraczać 200 mg. Prawidłowe odżywianie potrafi nie tylko zahamować rozwój niektórych chorób, ale i przed nimi chronić.
Eksperci wskazują, że optymalną dietą dla naszego zdrowia jest dieta śródziemnomorska, w której znajdziemy warzywa, owoce, ryby oraz zdrowe tłuszcze pochodzące z oliwy z oliwek czy orzechów. Taka dieta działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Z kolei do produktów, które warto ograniczyć, bo są bogate w cholesterol, należą: wędliny, kiełbasy, podroby, boczek, śmietana, sery, produkty zawierające w składzie olej palmowy, tłuste potrawy i dania smażone na oleju, a także dania typu fast food.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.