Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne

68

Dietetycy i lekarze od dawna ostrzegają, że częste sięganie po mięso szkodzi naszemu zdrowiu. Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, które podnoszą ryzyko rozwoju raka. Jak się okazuje, nawet trzy plasterki wędliny zjedzone w ciągu dnia, mogą prowadzić do pojawienia się poważnych problemów zdrowotnych.

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne
Spożycie już 3 kawałków takiej wędliny jest groźne dla zdrowia (Getty Images, sergeyryzhov)

Eksperci żywieniowi nie od dzisiaj podkreślają, że przetworzone produkty mięsne przyczyniają się nie tylko do rozwoju nadwagi i otyłości, ale podnoszą również prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów.

"Spożycie każdej kolejnej porcji 50 g przetworzonego mięsa (np. 3 plastry wędliny) zwiększa ryzyko względne raka jelita grubego o 18 proc. Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - można przeczytać na Instagramie na profilu "Dietetyka nie na żarty".

Zdaniem dietetyków zmniejszenie spożycia tego rodzaju żywności z 50 g w ciągu dnia do zera pomaga przedłużyć nasze życie nawet o 1,5-2 lata. Przetworzone produkty mięsne to takie, które zostały poddane procesowi mającemu na celu przedłużenie jego przydatności do spożycia oraz zwiększenie walorów smakowych i zapachowych.

Do tych procesów można zaliczyć wędzenie, solenie, peklowanie czy fermentację. Artykuły spożywcze, których jedzenie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować to m.in.: parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne oraz niektóre wędliny.

"Nie bójmy się jedzenia, ale nie bądźmy ignorantami. Zdarza się, że nasi podopieczni też jedzą przetworzone mięso (głównie jest to chuda wędlina z kurczaka). Dla zdrowia liczy się, jak skomponowana jest cała dieta, ale przetworzone mięso jest bez dwóch zdań jej niezdrowym komponentem" – podkreślają dietetycy.

Dlatego mięso zwłaszcza czerwone i przetworzone warto zastąpić zdrowszymi zamiennikami takimi jak rośliny strączkowe, tłuste ryby morskie, produkty nabiałowe oraz owoce i warzywa.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić