Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne

68

Dietetycy i lekarze od dawna ostrzegają, że częste sięganie po mięso szkodzi naszemu zdrowiu. Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, które podnoszą ryzyko rozwoju raka. Jak się okazuje, nawet trzy plasterki wędliny zjedzone w ciągu dnia, mogą prowadzić do pojawienia się poważnych problemów zdrowotnych.

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne
Spożycie już 3 kawałków takiej wędliny jest groźne dla zdrowia (Getty Images, sergeyryzhov)

Eksperci żywieniowi nie od dzisiaj podkreślają, że przetworzone produkty mięsne przyczyniają się nie tylko do rozwoju nadwagi i otyłości, ale podnoszą również prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów.

"Spożycie każdej kolejnej porcji 50 g przetworzonego mięsa (np. 3 plastry wędliny) zwiększa ryzyko względne raka jelita grubego o 18 proc. Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - można przeczytać na Instagramie na profilu "Dietetyka nie na żarty".

Zdaniem dietetyków zmniejszenie spożycia tego rodzaju żywności z 50 g w ciągu dnia do zera pomaga przedłużyć nasze życie nawet o 1,5-2 lata. Przetworzone produkty mięsne to takie, które zostały poddane procesowi mającemu na celu przedłużenie jego przydatności do spożycia oraz zwiększenie walorów smakowych i zapachowych.

Do tych procesów można zaliczyć wędzenie, solenie, peklowanie czy fermentację. Artykuły spożywcze, których jedzenie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować to m.in.: parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne oraz niektóre wędliny.

"Nie bójmy się jedzenia, ale nie bądźmy ignorantami. Zdarza się, że nasi podopieczni też jedzą przetworzone mięso (głównie jest to chuda wędlina z kurczaka). Dla zdrowia liczy się, jak skomponowana jest cała dieta, ale przetworzone mięso jest bez dwóch zdań jej niezdrowym komponentem" – podkreślają dietetycy.

Dlatego mięso zwłaszcza czerwone i przetworzone warto zastąpić zdrowszymi zamiennikami takimi jak rośliny strączkowe, tłuste ryby morskie, produkty nabiałowe oraz owoce i warzywa.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić