Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Powoli wyniszczają mózg. Mogą obniżyć też nasze IQ

104

Czym tak właściwie jest inteligencja? Możemy ją zdefiniować jako połączenie trzech zdolności: myślenia, uczenia się na podstawie własnych doświadczeń i przystosowania się do otaczającego środowiska. Jest ona mierzona ilorazem inteligencji – IQ i wbrew panującym mitom iloraz inteligencji danej osoby nie jest niezmienny. Jego wysokość może zmieniać wiele czynników, w tym dieta.

Powoli wyniszczają mózg. Mogą obniżyć też nasze IQ
(Getty Images)

Mogą powodować nadwagę, cukrzycę, zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów. Niektóre produkty spożywcze potrafią zrujnować nasze zdrowie. Co więcej, okazuje się, że również mogą wpłynąć na nasz mózg i obniżyć nasze IQ. Jakich produktów lepiej unikać?

Guma do żucia

Naukowcy z Kalifornii udowodnili, że żucie gumy może wpływać na naszą koncentracją. Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem ludzi. Osoby, które żuły gumę podczas badania miały spore problemy z rozwiązaniem zadań, przy których angażowana była pamięć krótkotrwała, np. czytanie ze zrozumieniem.

Mrożona herbata

Nie ma nic złego w mrożonej herbacie pod warunkiem, że przygotujesz ją sam w domu. Ta kupowana w sklepie zazwyczaj jest nafaszerowana cukrem, konserwantami i sztucznymi barwnikami. Niestety, to mieszanka wybuchowa dla naszego organizmu, a przede wszystkim dla mózgu. Liczne badania wykazały, że dieta bogata w cukier spowalnia pracę mózgu, utrudniając koncentrację.

Pomidory w puszcze

Konserwy; napoje w puszkach; plastikowe butelki - te wszystkie produkty są źródłem BPA (bisfenol A), który zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, a także może powodować problemy neurologiczne. Udowodniono, że bisfenol A może wpływać na pracę mózgu. Osoby regularnie narażone na ten składnik mogą mieć problemy z zapamiętywaniem, uczeniem się czy kojarzeniem.

Surowe kiełki

Zaskoczony? Surowe kiełki cebuli, brokułów, lucerny czy rzodkiewki mogą zawierać szkodliwe bakterie. Gdy zaczną rozprzestrzeniać się po całym organizmie, zaatakują m.in. neurony w mózgu, paraliżując ich działanie.

Margaryna i masło

Masło jest źródłem utlenionych frakcji cholesterolu. Niestety, związki te przez to, że są niewielkich rozmiarów, mogą przenikać barierę krew-mózg. Eksperci ostrzegają, że ta forma jest bardzo reaktywna i niszczy wszystkie komórki i związki, które znajdą się na jej drodze. Podobnie jest z margaryną. To produkt mocno przetworzony, który zawiera rakotwórcze tłuszcze trans.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić