Mogą powodować nadwagę, cukrzycę, zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów. Niektóre produkty spożywcze potrafią zrujnować nasze zdrowie. Co więcej, okazuje się, że również mogą wpłynąć na nasz mózg i obniżyć nasze IQ. Jakich produktów lepiej unikać?
Guma do żucia
Naukowcy z Kalifornii udowodnili, że żucie gumy może wpływać na naszą koncentracją. Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem ludzi. Osoby, które żuły gumę podczas badania miały spore problemy z rozwiązaniem zadań, przy których angażowana była pamięć krótkotrwała, np. czytanie ze zrozumieniem.
Mrożona herbata
Nie ma nic złego w mrożonej herbacie pod warunkiem, że przygotujesz ją sam w domu. Ta kupowana w sklepie zazwyczaj jest nafaszerowana cukrem, konserwantami i sztucznymi barwnikami. Niestety, to mieszanka wybuchowa dla naszego organizmu, a przede wszystkim dla mózgu. Liczne badania wykazały, że dieta bogata w cukier spowalnia pracę mózgu, utrudniając koncentrację.
Pomidory w puszcze
Konserwy; napoje w puszkach; plastikowe butelki - te wszystkie produkty są źródłem BPA (bisfenol A), który zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, a także może powodować problemy neurologiczne. Udowodniono, że bisfenol A może wpływać na pracę mózgu. Osoby regularnie narażone na ten składnik mogą mieć problemy z zapamiętywaniem, uczeniem się czy kojarzeniem.
Surowe kiełki
Zaskoczony? Surowe kiełki cebuli, brokułów, lucerny czy rzodkiewki mogą zawierać szkodliwe bakterie. Gdy zaczną rozprzestrzeniać się po całym organizmie, zaatakują m.in. neurony w mózgu, paraliżując ich działanie.
Margaryna i masło
Masło jest źródłem utlenionych frakcji cholesterolu. Niestety, związki te przez to, że są niewielkich rozmiarów, mogą przenikać barierę krew-mózg. Eksperci ostrzegają, że ta forma jest bardzo reaktywna i niszczy wszystkie komórki i związki, które znajdą się na jej drodze. Podobnie jest z margaryną. To produkt mocno przetworzony, który zawiera rakotwórcze tłuszcze trans.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl