W dbaniu o prawidłowy rozwój trzustki najważniejsze jest zachowanie niskotłuszczowej diety. Smażone na głębokim oleju dania nie są zdrowe dla nikogo. Dla dziecka mogą okazać się nawet trujące. Spożywanie tłustych potraw może skutkować rozwinięciem się u dziecka cukrzycy. Najmłodszym najlepiej podawać chude mięso lub ryby - najlepiej w towarzystwie warzyw.
Słodycze
Słodycze powinny stanowić niewielki procent diety dziecka i dorosłego. Oprócz trzustki uszkadzają także zęby (są najczęstszą przyczyną powstawania próchnicy) i doprowadzają do rozwoju otyłości i wspomnianej cukrzycy.
Słodycze najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu. Nie będą wtedy zawierały szkodliwego dla zdrowia syropu glukozowo-fruktozowego - obecnego także w dżemach i syropach owocowych - co dla wielu rodziców jest zaskoczeniem.
Surowe owoce i warzywa
Osoby z dolegliwościami trzustki mogą mieć także problemy z trawieniem surowych warzyw. Po ich spożyciu może wystąpić ból brzucha, a nieraz także biegunka. Surowe warzywa i owoce lepiej w tym przypadku ugotować, na przykład na parze.
Czytaj też: Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć
Z owoców warto zaś zrobić kompot (niekoniecznie słodzony) lub przecier. Dobrym pomysłem jest także wybór pieczonych owoców - np. jabłek z dodatkiem cynamonu. Taka propozycja sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do owsianki na śniadanie lub deser.
Śmietana
Śmietana jest ciężkostrawna, dlatego może bardzo obciążać trzustkę. Z jadłospisu należy skreślić także pozostałe produkty ze śmietaną w składzie. Dziecku nie należy podawać potraw z zasmażką, czy sosami na jej bazie.
Zamiast tego lepiej przygotować sosy domowej roboty. Ich bazą może być jogurt naturalny, który świetnie sprawdza się w roli lekkostrawnego zamiennika.
Podroby
Produkty mięsne to kolejna kategoria, w której rodzice powinni zachować ostrożność, chcąc podać je dziecku. Szczególną uwagę należy zwrócić zwłaszcza na parówki - ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Z tego samego powodu należy unikać przetworzonego mięsa. Wszelkie konserwy (zarówno rybne, jak i mięsne) zawierają sporo tłuszczu i substancji odpowiedzialnych za długotrwałą przydatność do spożycia. Im więcej "ulepszaczy" tym produkt jest bardziej ciężkostrawny. A to dodatkowo obciąża trzustkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.