Kozieradka jest bardzo podobna do koniczyny, ma korzenny zapach, a jej owocami są długie strąki. Nasiona tej rośliny zawierają m.in. witaminę A, C, B6, flawonoidy, białka, tłuszcze, lecytynę, cholinę, olejek eteryczny, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor i sód.
Spożywanie nasion kozieradki wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje czynności wydzielnicze oraz wspomagają wytwarzanie białych i czerwonych krwinek. Nasiona tej śródziemnomorskiej rośliny pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego. Zapewniają prawidłowe trawienie i przyswajanie wielu cennych składników, szczególnie aminokwasów.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kozieradkę można spożywać w postaci oleju zrobionego z jej ziaren. Ten produkt posiada właściwości przeciwzapalne, chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy chorobach wrzodowych. Poza tym olej z nasion kozieradki działa rozkurczowo, żółciopędnie, zapewnia prawidłowe wypróżnianie, pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyczne substancje z układu moczowego. Roślina ta pomoże, gdy twoje włosy są zniszczone łamliwe i nie chcą rosnąć.
Kozieradka charakteryzuje się drażniącym, niezbyt przyjemnym zapachem dlatego często występuje w mieszankach ziołowych.
Jak wiele innych ziół, nasiona kozieradki można kupić zmielone lub w postaci tabletek. Sproszkowane nasiona można wymieszać z konfiturami lub miodem i spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżeczce w trakcie posiłku.
Kozieradka nadaje się również do użytku zewnętrznego. Z jej nasion możemy przygotować leczniczy kompres, odwar lub wywar, który sprawdzi się w walce z żylakami, ranami ropnymi i stanami zapalnymi skóry.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.