Czerwone mięso
Wyniki wielu badań naukowych potwierdzają, że nadmiar czerwonego mięsa zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca, nadwagi, otyłości, a także sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych i nie pozostaje obojętny dla naszej wątroby. Częste sięganie po ten rodzaj mięsa może być jedną z przyczyn zachorowania na raka jelita, trzustki, prostaty, żołądka czy wątroby.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kurczak smażony w panierce
Kurczak i inne dania przygotowane w panierce i w głębokim tłuszczu są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Potrawy te są bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, a te jak wiadomo, powodują nadmiar tkanki tłuszczowej i zwiększają ryzyko insulinooporność. Dlatego regularne spożywanie tłustych i chrupiących przysmaków po jakimś czasie może uszkodzić naszą wątrobę i doprowadzić do marskości tego narządu.
Makaron, ryż i białe pieczywo
Pszenny, chleb, zwykły makaron i ryż posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Ich stała obecność w jadłospisie powoduje wahania poziomu insuliny w organizmie, co w rezultacie przyczynia się do insulinooporności. Jest to jeden z czynników ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Chipsy
Mogłoby się wydawać, że to jedynie smażone ziemniaki. Ten chrupiący przysmak uwielbiany szczególnie przez najmłodszych konsumentów zawiera jednak sporo szkodliwych tłuszczów trans podnoszących stężenie złego cholesterol LDL we krwi. Poza tym w chipsach znajdziemy znaczne ilości soli, która w nadmiarze nie tylko prowadzi do nadciśnienia, ale również zaburza prawidłową pracę wątroby i może przyczynić się do jej zwłóknienia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl