pogoda
Warszawa
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita

319

Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego w dużej mierze zależy od sposobu, w jaki się odżywiamy. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie jelit, żołądka, a także może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Dowiedz się, jaka żywność sieje spustoszenie w naszym ciele.

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Produkty bogate w sól wyniszczają żołądek (Licencjodawca)

Do produktów, które wpływają niekorzystnie na jelita, układ immunologiczny oraz sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie i chorób nowotworowych możemy zaliczyć cukier, słodziki czy białą mąkę pszenną. Te rafinowane węglowodany są obecne w żywności wysokoprzetworzonej. Regularne sięganie po białe pieczywo, napoje gazowane czy ciastka zaburza prawidłową pracę trzustki, wątroby i układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnymi niebezpiecznymi produktami, zawierającymi kancerogenne związki, są niektóre produkty mięsne.

Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega podczas rozmowy z WP abc Zdrowie psychodietetyk i technolog żywności mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Pożywka dla raka. Uważaj na te produkty spożywcze

Ekspertka ostrzega również przed ostrymi dodatkami do potraw. Wprawdzie wyniki badań naukowych, opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ", jasno potwierdzają, że pikantne przyprawy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą przyczyniać się także do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Zostało to udowodnione w analizie opisanej w czasopiśmie medycznym "Neurogastroenterology & Motility". Nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, podnosząc tym samym ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Powinny na nie uważać szczególnie osoby borykające się z chorobą wrzodową, refluksem lub stanem zapalnym układu pokarmowego.

Uważać należy również na produkty bogate w sód. Udowodniono bowiem, że nadmierna konsumpcja soli wyniszcza układ trawienny i skraca życie nawet o dwa lata. Dodatkowo może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka. - Nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmaga działanie innych czynników rakotwórczych znajdujących się m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce, salami - komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
NA ŻYWO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wjechał autem w tłum w Vancouver. Sprawca oskarżony o osiem morderstw
Wyniki Lotto 27.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Mikroplastik mamy we krwi. Najwięcej jest go u osób po udarze
Lotnisko w Norwich musiało zamknąć pas startowy. Wszystko przez awaryjne lądowanie
Zostawiła otwarte auto na moment. Złodziej wykorzystał okazję w kilka sekund
Przeżyła atak rekina. Na pomoc ruszyli nieznajomi
Drink z niespodzianką w knajpie. Mieszkanka Wirginii znalazła węża
Oto co pasażer bmw pokazał w kierunku policji. Szybko się doigrał
Rekordowa aukcja listu z Titanica. Mówią, że był proroczy
Odprowadzasz deszczówkę? Musisz uważać. Kary nawet do 10 tys. zł
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić