Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita

62

Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego w dużej mierze zależy od diety. Badania naukowe wykazują, że regularne spożywanie pewnych produktów może negatywnie wpływać na jelita, żołądek, a także sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych. Sprawdź, które produkty mają szkodliwy wpływ na nasz organizm.

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Produkty bogate w sól wyniszczają żołądek (Licencjodawca)

Wśród produktów szkodliwych dla jelit, układu immunologicznego oraz sprzyjających stanom zapalnym i nowotworom wymienia się cukier, słodziki oraz białą mąkę pszenną. Te rafinowane węglowodany są często obecne w żywności wysoko przetworzonej. Spożywanie białego pieczywa, napojów gazowanych czy ciastek może zaburzać pracę trzustki, wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnymi groźnymi produktami, które zawierają kancerogenne związki, są pewne rodzaje mięsa. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, poinformowała, że spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Ekspertka ostrzega także przed ostrymi przyprawami. Wyniki badań naukowych opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ" sugerują, że pikantne dodatki zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą również prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Pożywka dla raka. Uważaj na te produkty spożywcze

W artykule "Neurogastroenterology & Motility" udowodniono, że nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Osoby z wrzodami, refluksem lub stanem zapalnym przewodu pokarmowego powinny tych przypraw unikać.

Należy też uważać na produkty bogate w sód. Udowodniono, że nadmierna konsumpcja soli działa destrukcyjnie na układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. Dodatkowo sól może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka. Mulik-Buczma wskazuje, że sól nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmacnia działanie innych czynników rakotwórczych obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami.

Rak jest najczęstszą przyczyną śmierci na całym świecie i drugą w Polsce. Każdego roku z jego powodu życie tracą miliony ludzi. Zachorować możemy poprzez dym tytoniowy, alkohol, ale również niewłaściwe żywienie. Specjaliści szacują, że ta trzecia przyczyna jest za nawet 35 proc. zgonów w Polsce. Najczęstszym nowotworem jest rak płuca.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić