aktualizacja 

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita

62

Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego w dużej mierze zależy od diety. Badania naukowe wykazują, że regularne spożywanie pewnych produktów może negatywnie wpływać na jelita, żołądek, a także sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych. Sprawdź, które produkty mają szkodliwy wpływ na nasz organizm.

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Produkty bogate w sól wyniszczają żołądek (Licencjodawca)

Wśród produktów szkodliwych dla jelit, układu immunologicznego oraz sprzyjających stanom zapalnym i nowotworom wymienia się cukier, słodziki oraz białą mąkę pszenną. Te rafinowane węglowodany są często obecne w żywności wysoko przetworzonej. Spożywanie białego pieczywa, napojów gazowanych czy ciastek może zaburzać pracę trzustki, wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnymi groźnymi produktami, które zawierają kancerogenne związki, są pewne rodzaje mięsa. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, poinformowała, że spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Ekspertka ostrzega także przed ostrymi przyprawami. Wyniki badań naukowych opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ" sugerują, że pikantne dodatki zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą również prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Pożywka dla raka. Uważaj na te produkty spożywcze

W artykule "Neurogastroenterology & Motility" udowodniono, że nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Osoby z wrzodami, refluksem lub stanem zapalnym przewodu pokarmowego powinny tych przypraw unikać.

Należy też uważać na produkty bogate w sód. Udowodniono, że nadmierna konsumpcja soli działa destrukcyjnie na układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. Dodatkowo sól może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka. Mulik-Buczma wskazuje, że sól nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmacnia działanie innych czynników rakotwórczych obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami.

Rak jest najczęstszą przyczyną śmierci na całym świecie i drugą w Polsce. Każdego roku z jego powodu życie tracą miliony ludzi. Zachorować możemy poprzez dym tytoniowy, alkohol, ale również niewłaściwe żywienie. Specjaliści szacują, że ta trzecia przyczyna jest za nawet 35 proc. zgonów w Polsce. Najczęstszym nowotworem jest rak płuca.

Autor: MTK
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić