Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita

61

Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego w dużej mierze zależy od diety. Badania naukowe wykazują, że regularne spożywanie pewnych produktów może negatywnie wpływać na jelita, żołądek, a także sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych. Sprawdź, które produkty mają szkodliwy wpływ na nasz organizm.

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Produkty bogate w sól wyniszczają żołądek (Licencjodawca)

Wśród produktów szkodliwych dla jelit, układu immunologicznego oraz sprzyjających stanom zapalnym i nowotworom wymienia się cukier, słodziki oraz białą mąkę pszenną. Te rafinowane węglowodany są często obecne w żywności wysoko przetworzonej. Spożywanie białego pieczywa, napojów gazowanych czy ciastek może zaburzać pracę trzustki, wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnymi groźnymi produktami, które zawierają kancerogenne związki, są pewne rodzaje mięsa. Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, poinformowała, że spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Ekspertka ostrzega także przed ostrymi przyprawami. Wyniki badań naukowych opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ" sugerują, że pikantne dodatki zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą również prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Pożywka dla raka. Uważaj na te produkty spożywcze

W artykule "Neurogastroenterology & Motility" udowodniono, że nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Osoby z wrzodami, refluksem lub stanem zapalnym przewodu pokarmowego powinny tych przypraw unikać.

Należy też uważać na produkty bogate w sód. Udowodniono, że nadmierna konsumpcja soli działa destrukcyjnie na układ trawienny i może skrócić życie nawet o dwa lata. Dodatkowo sól może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka. Mulik-Buczma wskazuje, że sól nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmacnia działanie innych czynników rakotwórczych obecnych m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce czy salami.

Rak jest najczęstszą przyczyną śmierci na całym świecie i drugą w Polsce. Każdego roku z jego powodu życie tracą miliony ludzi. Zachorować możemy poprzez dym tytoniowy, alkohol, ale również niewłaściwe żywienie. Specjaliści szacują, że ta trzecia przyczyna jest za nawet 35 proc. zgonów w Polsce. Najczęstszym nowotworem jest rak płuca.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić