Prebiotyki są substancjami znajdującymi się w jedzeniu, które stanowią pożywienie dla bakterii obecnych w jelitach - tak zwanych priobotyków. Prebiotyki wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Są pomocne między innymi w odbudowywaniu zaburzonej mikroflory jelitowej, usprawniają działanie przewodu pokarmowego i są przydatne w leczeniu nietolerancji laktozy.
Probiotyki - co to jest?
Termin probiotyk pochodzi z języka greckiego - od słowa "pro bios", które tłumaczy się "dla życia". Powołując się na definicję FAO/WHO z 2002 roku, probiotyki to żywe mikroorganizmy, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie, jeśli są podawane we właściwych proporcjach.
Czytaj także: PIT - jak go rozliczyć?
Probiotyki, nazywane często dobrymi bakteriami, wykazują cenne właściwości lecznicze w wielu aspektach, m.in. w dolegliwościach jelitowych, leczeniu biegunek, alergii, atopii, stanów zapalnych wątroby, a także przyczyniają się do poprawy odporności organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prebiotyki i probiotyki – gdzie się znajdują?
Prebiotyki można znaleźć w lekach, suplementach diety, ale przede wszystkim należy ich szukać w produktach naturalnych. Występują bowiem w codziennej żywności - w owocach, warzywach oraz produktach zbożowych (m.in. cykoria, ziemniaki, szparagi, topinambur, cebula, por, czosnek, pomidory, karczochy, otręby, pszenica, owies, banany, miód, jęczmień). Obecnie na sklepowych półkach można kupić wiele produktów z zawartością prebiotyków, np. jogurty, dżemy, pieczywo, galaretki, sosy, a nawet słodycze.
Czytaj także: Jak poprosić o podwyżkę?
Do probiotyków zalicza się grupę bakterii, które produkują kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Ale to nie wszystko - drożdżaki Saccharomyces boulardii również należą do probiotyków.
Działanie probiotyków uzależnione jest od rozmaitych rodzajów mikroorganizmów, ich stężenia oraz od czasu spędzonego w jelitach. Kluczowe jest zatem, aby dobrze wybierać probiotyki - tylko właściwy dobór i stosowanie zgodne z zaleceniami lekarskimi, czy specjalisty żywienia, będzie przynosiło oczekiwane korzyści. Dobór odpowiednich probiotyków powinien uwzględniać indywidualne potrzeby każdego człowieka i jego stan zdrowia.
Probiotyk i prebiotyk - właściwości
Bakterie probiotyczne mają wpływ na powiększenie się pozytywnej mikroflory jelitowej. Tak samo skutecznie działają na zaburzoną mikroflorę jelitową, przyczyniając się do likwidacji ilości bakterii patogennych. Najważniejsze, by razem z pozostałością trawionego jedzenia nie zostały usunięte właśnie cenne bakterie probiotyczne. Aby tego uniknąć, powinny się one wyróżniać dobrą przyczepnością do ściany jelita, co stanowi dodatkową ochronę jelit.
Czytaj także: Zarobki przedstawiciela handlowego. Jak nim zostać?
Wśród cennych właściwości bakterii probiotycznych wymienia się także szybszą rekonwalescencję po przejściu ostrych biegunek u dzieci i dorosłych. Stosowanie ich podczas antybiotykoterapii przyczynia się do zmniejszenia ryzyka biegunki po zakończeniu leczenia. Generalnie uznaje się, że probiotyki powinny być obowiązkowym uzupełnieniem każdej antybiotykoterapii. Ich korzystne działanie odnosi się również do zakażeń Helicobacter pylori.
Prebiotyk a probiotyk
Znając już definicję probiotyków i prebiotyków, a także mając świadomość ich cennych właściwości prozdrowotnych, bez problemu można je odróżnić. Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które wywierają korzystny wpływa na zdrowie, gdy są podawane we właściwych proporcjach. Do organizmu można dostarczyć je spożywając konkretne produkty spożywcze, leki lub suplementy diety. Prebiotyki zaś to stymulująca dla probiotyków substancja, której zadaniem jest wspieranie ich wzrostu i działania.
Czytaj także: Rozliczenie centralnego ogrzewania - wzór
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.