Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Produkty, które karmią raka. Musisz na nie uważać

32

Naukowcy ze szpitala Akademii Medycznej Johns Hopkins nie mają dobrych wiadomości. Okazało się, że każdy z nas ma w sobie komórki nowotworowe. Nie są one wykrywane w testach, dopóki nie osiągną pewnego rozmiaru. Kiedy mogą się uaktywnić?

Produkty, które karmią raka. Musisz na nie uważać
(123RF)

Komórki nowotworowe

Jak informują naukowcy, w ciągu całego życia, komórki nowotworowe namnażają się ok. 6-10 razy. Sprawnie działający układ immunologiczny jest w stanie redukować ich liczbę, by nie doprowadzać do tworzenia się guzków.

Jeśli mimo wszystko wyczujemy guzka, świadczy to o obciążeniach genetycznych i niedoborach substancji odżywczych, na co ma wpływ nie tylko dieta i tryb życia, ale też środowisko. Jak zapobiegać rozwojowi niebezpiecznych komórek?

Produkty, które karmią raka

Warto wiedzieć, że dieta może przyczynić się do powstawania nowotworów. Które produkty karmią raka?

Cukier - namnażanie się komórek nowotworowych w dużym stopniu zależy od poziomu glukozy we krwi. Organizm, który jest przecukrzony, uwalnia związek o nawie IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), odpowiadający za rozwój komórek ciała. W połączeniu z insuliną prowadzi jednak do procesów zapalnych, które pobudzają powstawanie nowotworów. Cukier warto zastąpić miodem akacjowym, melasą czy manuką. Należy unikać słodzików na bazie aspartamu.

Sól - nadmiar soli w diecie jest jedną z głównych przyczyn zachorowań na raka żołądka. Sól uszkadza nabłonek żołądka, powodując jego stany zapalne i doprowadzając do mnożenia się szkodliwych komórek. Dzienna dawka soli powinna wynosić 6 g.

Mięso - zwłaszcza czerwone, zawiera najwięcej hemu, który nadaje mu czerwoną barwę. Hem drażni i uszkadza śluzówkę jelita grubego i żołądka, namnażając jednocześnie komórki nowotworowe. Spożywanie 80 gramów mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka o ponad 30 proc. Białko mięsa jest też ciężkostrawne, dlatego powoduje tworzenie się złogów w jelitach. Enzymy, które je trawią, odpowiadają też za eliminację komórek raka. Im więcej mięsa w diecie, tym mniej enzymów eliminujących nowotwory. Najbezpieczniejszym wyborem będzie kurczak, indyk i ryby.

Chipsy i frytki - Pieczone i smażone ziemniaki są źródłem akrylamidu. Związku, który powstaje w żywności w procesie obróbki cieplnej. Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, degradując jego komórki. Wywołuje też mutacje genetyczne, co sprzyja powstawaniu guzków.

Metody leczenia

Chemioterapia i naświetlania są najbardziej popularnymi sposobami walki z nowotworem. Niestety, obie metody powodują skutki uboczne. Podawana dożylnie chemia niszczy zdrowe komórki i często nie rozpoznaje tych złych, które atakują m.in. szpik, komórki układu pokarmowego, krwionośnego czy immunologicznego. Radioterapia natomiast wypala zdrowe tkanki i narządy.

Autor: KGA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić