Jednym z produktów, które nie powinny znaleźć się w mikrofalówce jest ostra papryka, a szczególnie ta suszona. Tego rodzaju papryczki lepiej nie podgrzewać w mikrofali ze względu na zawartą w niej kapsaicynę. To substancja, która odpowiada za ostrość papryczki. Po podgrzaniu zacznie parować, a gdy otworzymy mikrofalówkę - rozprzestrzeni się w powietrzu. Wówczas może trafić do naszych oczu, błon śluzowych gardła i nosa, co jak łatwo się domyślić nie będzie przyjemnym doznaniem.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jajko to kolejny produkt, którego lepiej nie podgrzewać w mikrofali. Jeśli włożymy surowe lub ugotowane na twardo jajko do mikrofalówki, to pod wpływem wysokiej temperatury może eksplodować. Stanie się tak ponieważ środek jajka zrobi się bardzo gorący a para nie będzie miała ujścia.
Pod żadnym pozorem nie wolno wkładać foli aluminiowej a tym bardziej metalowych przedmiotów do mikrofalówki. Nawet niewielki kawałek foli aluminiowej lub metalu wywoła prądy wirowe i zapalenie produktu, co może spowodować pożar, a tym samym zniszczenie naszego sprzętu kuchennego.
Jeżeli chcemy odświeżyć chleb to zamiast do mikrofalówki lepiej włożyć go na parę minut do piekarnika. Po 10 sekundach podgrzewania chleba w mikrofalówce cała wilgoć z niego wyparuje i stanie się twardy i czerstwy.
Wkładanie gąbki do mikrofalówki również nie jest dobrym pomysłem. W prawdzie po 30 sekundach wszystkie bakterie obecne w gąbce zginą, jednak toksyczny zapach w naszej kuchni będzie trudny do wywietrzenia. Zamiast odświeżać w ten sposób gąbkę lepiej kupić nową.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.