Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Prowadzi do raka jelit, piersi. Polacy cierpią zwłaszcza zimą

1

Z roku na rok wzrasta liczba diagnozowanych nowotworów. Do najsilniejszych czynników zwiększających ryzyko rozwoju raka zaliczane jest nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, a także nadwaga i otyłość. Istnieją jednak nietypowe źródła, które również mogą przyczyniać się do powstawania komórek nowotworowych. Oto cztery z nich.

Prowadzi do raka jelit, piersi. Polacy cierpią zwłaszcza zimą
Prof. Alastair Lewis mówi, co może zwiększać ryzyko raka (Licencjodawca)

Nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne może narażać nas na rozwój raka skóry, dlatego eksperci od lat apelują, aby nie zapominać o stosowaniu przeciwsłonecznych filtrów. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie kosmetyki chroniące nas przed szkodliwym działaniem słońca będą dobrym wyborem. Przed zakupem produktu należy uważnie przeczytać jego skład, jeśli znajduje się w nim Benzofenon-3 (lub oksybenzon), kwas para-aminobenzoesowy, oktokrylen, cynoksyk, salicylan oktylu, homosalat, dioxybenzon, antranilan metylu, metoksykinnamat czy parabeny – lepiej odłóż taki produkt z powrotem na półkę.

Szkodzić może nam nie tylko nadmiar, ale i niedobór słońca - na co cierpią Polacy zimą. Według badań nawet 90 proc. z nas ma niedobór witaminy D. Liczne badania, m.in. te naukowców z Centrum Onkologii Moores na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego potwierdziły, że niedobór witaminy D3, której powstawanie w skórze powodują promienie słoneczne, zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi i jelita grubego.

Do nowotworzenia mogą przyczyniać się również odświeżacze powietrza oraz świece zapachowe. Według naukowców winny jest limonen – chemiczna, syntetyczna substancja, która jest wykorzystywana przy produkcji cytrusowych zapachów. Prof. Alastair Lewis z University of York zauważył, że limonen w czasie spalania świecy wchodzi w reakcję z ozonem, przez co powstaje rakotwórczy formaldehyd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sojusznik w walce z rakiem. Jedz dwa razy w tygodniu

Kolejną niebezpieczną substancją jest dla naszego organizmu akrylamid, który jest wytwarzany podczas obróbki w wysokiej temperaturze produktów zawierających skrobię. Według naukowców akrylamid może powodować zmiany w DNA i doprowadzać do rozwoju raka. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała go jako ''prawdopodobny czynnik rakotwórczy''. Eksperci ostrzegają, by unikać jedzenia przypalonej żywności, a najlepiej zrezygnować z pieczenia, smażenia czy grillowania potraw.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić