Zapalenie trzustki najczęściej rozwija się u pacjentów, u których zdiagnozowano choroby dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. W grupie ryzyka są też osoby nadużywające alkoholu. Choroba pojawia się też jako skutek stosowania niektórych leków, urazów brzucha, nadczynności przytarczyc, infekcji wirusowych, a także wrodzonych wad. Częściej diagnozowana jest u osób palących papierosy.
U podłoża zapalenia trzustki może też leżeć hipertriglicerydemia (zaburzenie polegające na zwiększeniu poziomu triglicerydów we krwi ) oraz hiperkalcemia (za wysokie stężenie wapnia we krwi).
Nieleczone zapalenie trzustki doprowadza do poważnych powikłań zdrowotnych i niewydolności wielonarządowej. Zwiększa się również ryzyko rozwoju raka trzustki, który jest jednym z najgroźniejszych nowotworów układu pokarmowego. U chorych może rozwinąć się też niewydolność nerek, osteoporoza i cukrzyca.
Zapalenie trzustki powoduje szereg objawów, których nigdy nie wolno lekceważyć. U chorych pojawia się silny, nagły, przeszywający ból w nadbrzuszu, który może promieniować aż do pleców. Występuje on zazwyczaj po jedzeniu – szczególnie jeśli posiłek składał się z tłustych, smażonych potraw. Pacjenci skarżą się także na gorączkę, wzdęcia, nudności. Pojawiają się wymioty, silne bóle mięśniowe, spadek ciśnienia, przyspieszenie tętna, duszności czy zaburzenia świadomości.
Co ciekawe, chora trzustka może dawać też objawy widoczne na skórze. Zauważalne jest zaczerwienienie twarzy oraz krwawe podbiegnięcia zlokalizowane w okolicy pępka. Niepokojącym objawem jest również żółtaczka.
Wyżej wymienione symptomy powinny być skonsultowane z lekarzem, który zleci odpowiednie badania i zadecyduje o dalszym leczeniu.