pogoda
Warszawa
10°
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Przechowujesz tak jajka? To najgorszy błąd

6

Mimo że niemal każda lodówka ma specjalne miejsce na drzwiach przeznaczone do przechowywania jajek oraz mleka, prawdą jest, że te "wyznaczone" miejsca są dla tych produktów najgorsze. Jak bezpiecznie przechowywać mleko i jajka, by móc jak najdłużej cieszyć się ich świeżością?

Przechowujesz tak jajka? To najgorszy błąd
Jak prawidłowo przechowywać jajka? (Licencjodawca, Kameleon007)

Temperatura

Nie wszystkie miejsca w lodówce są równie chłodne, jednym z jej najcieplejszych miejsc jest wewnętrzna strona drzwi.

Powód jest oczywisty — kiedy otwieramy lodówkę, powietrze z jej wnętrza miesza się z powietrzem kuchennym.

Tymczasem zarówno mleko, jak i jajka są produktami, które wymagają stabilnej i niskiej temperatury, aby długo zachować świeżość. Trzymanie ich w drzwiach lodówki może skrócić ich trwałość, a tym samym zwiększyć ryzyko zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
NA ŻYWO

Najlepszym miejsce do przechowywania mleka i jajek jest środkowa część lodówki, w której temperatura jest najbardziej stabilna. Optymalna temperatura do przechowywania mleka i jajek wynosi od 1 do 4 stopni Celsjusza.

W takich warunkach jajka mogą być przechowywane 4 tygodnie, a mleko (również napoje roślinne, m.in. sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane) do 7 dni.

Dbanie o świeżość mleka obejmuje nie tylko odpowiedniego przechowywanie, ale również dokładne zakręcanie opakowania i rezygnację z nawyku picia prosto z butelki, które — poprzez działanie bakterii zawartych w ślinie — znacznie przyspiesza psucie się produktu.

Bezpieczeństwo jajek

Drugim powodem, dla którego nie powinniśmy umieszczać jajek w drzwiach lodówki jest ich podatność na uszkodzenia. Na specjalnych półkach nie ma zazwyczaj wystarczająco dużo miejsca, by zmieściło się całe opakowanie jajek, więc na skutek nieodpowiedniego trzaśnięcia drzwi jajka mogą się po prostu rozbić.

Jajka najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu, które nie tylko uchroni je przed uszkodzeniami, ale również przed bakteriami i zapachami z innych produktów. Zapewni im też dłuższą świeżość.

Absolutnie nie należy ich przed włożeniem do lodówki myć — woda może zmyć naturalną barierę ochronną na skorupce jajka, zwiększając ryzyko przenikania bakterii i patogenów do jego wnętrza.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Setki żubrów na drodze. Od razu chwycił za telefon
Arcybiskup komentuje spotkanie Trumpa z Zełenskim. Mówi też o nowym papieżu
Było przed godziną 8. Obudził ją hałas. "Nieśmieszny żart"
Już wiadomo, jaki będzie poniedziałek. IMGW zapowiada
Nowy papież "wywróci stolik"? "Na Franciszkańskiej dzieje się źle"
Grób Franciszka dostępny dla wiernych. Wiadomo od kiedy
Wenezuela oskarża administrację Trumpa. Mają "porywać" dzieci
Antybiotyki a otyłość u dzieci. Najnowsze badania sugerują związek
Wstrzyknęła botoks w jedną stronę twarzy. Wynik zaskoczył
BMW na środku budowy. Zdjęcie samochodu niesie się po sieci
To nie ocieplenie klimatu. Ekspert o pożarach w Biebrzańskim Parku Narodowym
Prasa o "cudzie Franciszka". Decyzja Trumpa zmieni bieg historii?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić