Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przez lata żyliśmy w błędzie. Popularny mit na temat jajek został obalony

208

Jajka to pokarm bardzo ważny w naszym codziennym jadłospisie. Są bowiem nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Niestety, mity krążące w sieci mogą skutecznie odstraszyć konsumentów przed ich jedzeniem. W co nie warto wierzyć?

Przez lata żyliśmy w błędzie. Popularny mit na temat jajek został obalony
(Getty Images)

Skorupka jajka

Po pierwsze nie należy oceniać jajka po kolorze skorupki. Nie jest prawdą, że im ciemniejsze jajko, tym więcej witamin i składników mineralnych w nim znajdziemy. O składzie jajka decyduje przede wszystkim to, czym kura, od której pochodzi. Wpływ na zawartość składników odżywczych ma również wiek kury, rasa oraz stan zdrowia.

Kropla krwi w jajku

Niektórzy paranoicznie boją się znaleźć w jajku* kropelki krwi połączonej z białą nitką*. Uważają bowiem, że to zarodek małego kurczaka. To jeden z największych mitów. Tak naprawdę krew pochodzi od kury, która zniosła jajko.

Taki element pojawia się, gdy ptak cierpi na niedobory witamin lub cierpi na choroby powodujące pękanie drobnych naczyń krwionośnych znajdujących się w okolicach dróg rodnych. Z kolei biała nitka utrzymuje białko – im jest większa, tym świeższe jest jajko.

Dwa żółtka

Nie należy też obawiać się, gdy w jajku znajdziemy dwa żółtka. To nie wynik modyfikacji genetycznych czy faszerowania kur antybiotykami. Te teorie mijają się z prawdą. Jak zatem w jajku znalazły się dwa żółtka? To skutek zmian hormonalnych zachodzących w organizmie kury.

Najczęściej jajka z podwójnymi, a nawet potrójnymi żółtkami znoszą młode ptaki, które dopiero dojrzewają lub takie, które niedługo niebawem nie będą mogły już znosić jaj wcale.

Surowe jajko

Surowe jajko jest zdrowsze od ugotowanego? To kolejny mit obalony przed ekspertów od żywienia. Surowe jajko może stanowić ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia ze względu na możliwość zakażenia salmonellą lub innymi chorobotwórczymi bakteriami.

Po obróbce cieplnej patogeny te giną, a jajko można jeść bez obaw.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźby wobec Jerzego Owsiaka. Trwa już kilkanaście postępowań
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić