Zatar to przyprawa pochodząca z krajów bliskowschodnich, najbardziej popularna w Egipcie, Turcji, Izraelu, Armenii, Maroko i Libanie. Ma stosunkowo prosty skład. Jej składnikami są: suszony tymianek, majeranek, oregano, prażone nasiona sezamu i zmielony sumak. Zatar znakomicie pasuje do kanapek, sosów, sałatek, pizzy, zapiekanek, marynat, pity, humusu, serów oraz dań warzywnych i mięsnych.
W przeszłości fani zataru mieli trudności z zakupem tej przyprawy w Polsce. To jednak akurat się zmieniło. Aktualnie można ją bez problemu znaleźć w sklepach zielarskich oraz arabskich delikatesach, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To nie tylko smak - zatar to szereg korzyści dla zdrowia
Zatar nie tylko wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale ma także wiele właściwości prozdrowotnych. Co więcej, ich spektrum jest naprawdę szerokie. Składniki tej przyprawy cechują się działaniem przeciwbakteryjnym, antywirusowym, przeciwgrzybiczym i przeciwalergicznym. Dzięki zawartości antyoksydantów, regularne spożywanie zataru może opóźniać procesy starzenia, chronić przed wolnymi rodnikami i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.
Co więcej, substancje zawarte w zatarze wspomagają walkę z trądzikiem i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Mieszanka ta pomaga również w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, co zapobiega chorobom serca, udarom mózgu oraz miażdżycy. Zatar pozytywnie wpływa również na pamięć i koncentrację.
Zatar mogą stosować osoby mające problemy z górnymi drogami oddechowymi oraz te cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność i zgaga. Aby skorzystać z dobrodziejstw tej przyprawy, można ją przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zakupić suszone przyprawy, które są łatwo dostępne w supermarketach. W domu powinniśmy także posiadać moździerz.
Zatar to także bogate źródło różnorodnych dobrych pierwiastków. Jeden z kluczowych składników - sezam - posiada duże pokłady wapnia, żelaza, magnezu czy miedzi.