Przyprawa królów. Dla Polaków wciąż egzotyczna

0

Ta kompozycja ziół była ceniona już w czasach starożytnych, choć w Polsce jest nadal mało znana. Jednak nie warto ignorować jej potencjału. Odkryj, jakie smakowe i zdrowotne korzyści kryje tajemnicza przyprawa zatar.

Przyprawa królów. Dla Polaków wciąż egzotyczna
Zatar możemy spożywać m.in. z pitą (The Washington Post via Getty Im, The Washington Post)

Zatar to przyprawa pochodząca z krajów bliskowschodnich, najbardziej popularna w Egipcie, Turcji, Izraelu, Armenii, Maroko i Libanie. Ma stosunkowo prosty skład. Jej składnikami są: suszony tymianek, majeranek, oregano, prażone nasiona sezamu i zmielony sumak. Zatar znakomicie pasuje do kanapek, sosów, sałatek, pizzy, zapiekanek, marynat, pity, humusu, serów oraz dań warzywnych i mięsnych.

W przeszłości fani zataru mieli trudności z zakupem tej przyprawy w Polsce. To jednak akurat się zmieniło. Aktualnie można ją bez problemu znaleźć w sklepach zielarskich oraz arabskich delikatesach, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

To nie tylko smak - zatar to szereg korzyści dla zdrowia

Zatar nie tylko wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale ma także wiele właściwości prozdrowotnych. Co więcej, ich spektrum jest naprawdę szerokie. Składniki tej przyprawy cechują się działaniem przeciwbakteryjnym, antywirusowym, przeciwgrzybiczym i przeciwalergicznym. Dzięki zawartości antyoksydantów, regularne spożywanie zataru może opóźniać procesy starzenia, chronić przed wolnymi rodnikami i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Co więcej, substancje zawarte w zatarze wspomagają walkę z trądzikiem i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Mieszanka ta pomaga również w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, co zapobiega chorobom serca, udarom mózgu oraz miażdżycy. Zatar pozytywnie wpływa również na pamięć i koncentrację.

Zatar mogą stosować osoby mające problemy z górnymi drogami oddechowymi oraz te cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność i zgaga. Aby skorzystać z dobrodziejstw tej przyprawy, można ją przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zakupić suszone przyprawy, które są łatwo dostępne w supermarketach. W domu powinniśmy także posiadać moździerz.

Zatar to także bogate źródło różnorodnych dobrych pierwiastków. Jeden z kluczowych składników - sezam - posiada duże pokłady wapnia, żelaza, magnezu czy miedzi.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić