Szkodliwość fast foodów
Produkty wysokoprzetworzone zawierają znaczne ilości tłuszczu, soli i cukru. Hamburgery, frytki, hot dogi, smażone kurczaki oraz mrożone dania gotowe takie jak: pizza czy makaron z serem nie powinny gościć regularnie na naszym stole. Jedzone regularnie zwiększają ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy, chorób serca czy groźnych nowotworów.
Według badań opublikowanych w Magazynie „Cell Metabolism” - jadłospis Amerykanów to w 60 procentach przetworzona żywność. Produkty te są również bardzo popularne w Polsce. Jednym z powodów jest ich niska cena.
Żywność wysokoprzetworzona – badania
W eksperymencie wzięło udział 20 osób, podzielonych na dwie grupy. Przez dwa tygodnie badani jedli produkty z taką samą ilością tłuszczu, soli i cukru. Różnica polegała na tym, że jedna grupa żywiła się jedzeniem wysokoprzetworzonym, a druga nieprzetworzonym.
Chociaż ilość składników odżywczych w obu grupach, była taka sama, to wyniki eksperymentu były szokujące.
W pierwszej grupie, która jadła wysokoprzetworzoną żywność wzrost wagi wyniósł ok.1 kg na tydzień. Z kolei w drugiej grupie odnotowano spadek wagi. 1 kg również na tydzień.
Cukier, sól i tłuszcz, które zawierają produkty spożywcze nie są jedyną przyczyną przejadania się. Według eksperymentu, głównym powodem jest tempo jedzenia. Uczestnicy badania szybciej zjadali przetworzone posiłki, ponieważ nie wyłapywali sygnału z mózgu, informującego ich, że są najedzeni.
Osoby spożywające nieprzetworzone potrawy jadły wolniej. U tych osób odnotowano wzrost hormonów odpowiadających za tłumienie apetytu oraz obniżenie poziomu greliny czyli hormonu głodu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl