Składniki odżywcze dorsza czarnego
Dorsz czarny to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba ta zawiera także sporo selenu, magnezu, potasu i fosforu, a także witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, oraz witaminę D. Co ważne, dorsz czarny charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest niskokaloryczny.
Zobacz także: Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dorsza czarnego
Selen
To nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami. Wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Co więcej, chroni również przed chorobami serca i nowotworami oraz wspomaga pracę tarczycy.
Magnez
Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, a także dla utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. Zapobiega skurczom mięśni, łagodzi stres, wspomaga pracę serca, poprawia koncentrację.
Potas
Reguluje ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na pracę serca, redukując ryzyko chorób układu krążenia. Wspiera równowagę elektrolitową w organizmie, jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i mięśniowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fosfor
Wspomaga budowę i regenerację kości i zębów, wspiera produkcję energii w organizmie, jest ważny dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
Witaminy z grupy B
Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby, są kluczowe dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych
Witamina B12 pełni istotną funkcję m.in. w produkcji czerwonych krwinek.
Witamina D
Jest kluczowa dla zdrowia kości, ponieważ pomaga w przyswajaniu wapnia. Ponadto odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym, funkcji mięśniowej oraz regulacji nastroju. Wpływa na produkcję melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za regulację rytmu dobowego.
Sposoby przyrządzania dorsza czarnego
Dorsza czarnego można przyrządzać na wiele sposobów - zarówno smażąc, grillując, piekąc, jak i gotując na parze. Jednym z popularnych sposobów przyrządzenia czarniaka jest pieczenie go w folii z dodatkiem cytryny, czosnku, masła i ziół, co podkreśla jego delikatny smak i sprawia, że mięso ryby jest soczyste i aromatyczne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.