Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Rak będzie trzymać się z daleka od trzustki i wątroby. Wystarczy łyżka dziennie

8

Imbir to nie tylko znany smakowo dodatek do potraw takich jak wypieki, desery, sosy mięsne, pasztety czy koktajle. Ma on także wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego codzienne spożycie łyżeczki imbiru jest tak rekomendowane.

Rak będzie trzymać się z daleka od trzustki i wątroby. Wystarczy łyżka dziennie
Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych (Adobe Stock, 2021 Candice Bell)

Wśród szerokiej gamy przypraw imbir wyróżnia się dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatycznym właściwościom. Jego charakterystyczny zapach to zasługa olejków eterycznych, w których znajduje się gingerol. Naukowcy potwierdzają, że związek ten ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. To więc przyprawa o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym.

Dzięki właściwościom gingerolu możliwe jest zmniejszenie ryzyka rozwoju stanów zapalnych oraz wynikającego z tego rozwoju komórek rakowych. Dodatkowo, gingerol może spowalniać proces starzenia się komórek. Imbir jest również bogaty w witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak fosfor, potas, wapń i żelazo. To więc bomba witaminowa, z której warto korzystać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej materiału wideo

Zobacz także: Skuteczny na przeziębienie. Nie musisz kupować drogich leków

Herbatę z imbirem warto stosować codziennie

Herbata zrobiona z korzenia imbiru okazuje się skutecznym środkiem przy uciążliwych dolegliwościach, takich jak zgaga, kaszel, zapalenie stawów, a także choroba lokomocyjna powodująca nudności i wymioty. Imbir usprawnia trawienie, pomaga przy problemach żołądkowych, łagodzi bóle menstruacyjne i wspiera właściwą pracę mózgu. Regularne spożywanie imbiru może także obniżać poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, co z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca, udarów oraz chorób sercowo-naczyniowych. Sproszkowany imbir można także stosować w formie naparu do płukania gardła.

Ponadto, imbir wpływa korzystnie na odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2 oraz nowotworów wątroby i trzustki. Włączenie imbiru do codziennej diety jest zalecane zwłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą zredukować masę ciała. Imbir działa także pozytywnie na zakrzepicę żył.

Świeży imbir może być spożywany na surowo, a podczas jego zakupu warto zwrócić uwagę na dwie kwestie. Pierwszą z nich jest wybór kłączy z jasną skórką. Warto także omijać korzenie ze znamionami, które mogą zwiastować, że imbir jest toczony przez chorobę.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić