Czosnek pospolity
Czosnek jest uważany za jeden z najpotężniejszych naturalnych antybiotyków i od wieków stosowany jest w medycynie tradycyjnej. To skarbnica cennych związków i mikroelementów. Zawierający cenne witaminy i minerały, czosnek dodatkowo posiada siarczki diallilu, które niszczą komórki nowotworowe w jelicie grubym. Również obecna w nim arginina, silny przeciwutleniacz, działa destrukcyjnie na wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Najlepsze efekty uzyskamy spożywając surowy czosnek po jego rozgnieceniu lub posiekaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielona herbata
Zielona herbata jest nie tylko smaczna, ale ma też niezwykle prozdrowotne właściwości. To zasługa przede wszystkim jednego związku. Katechiny, które zawiera, znajdziemy w większych ilościach właśnie w tej herbacie. Regularne picie zielonej herbaty, jak udowodniły badania, zmniejsza ryzyko rozwoju raka żołądka, prostaty, piersi i pęcherza moczowego.
Winogrona
Winogrona (zwłaszcza ciemne) oraz owoce takie jak borówki, truskawki, maliny, morwy i żurawiny bogate są w resweratrol. Ten związek chemiczny należący do grupy flawonoidów ma silne właściwości przeciwnowotworowe. To jednak nie jedyna jego zaleta. Ponadto chroni on układ krążenia przed miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Resweratrol zmniejsza występowanie komórek rakowych, blokuje ich rozwój i zwiększa skuteczność chemioterapii.
Pomidory
Likopen, obecny w pomidorach, zmniejsza ryzyko rozwoju takich chorób jak rak prostaty, trzustki i piersi. Niekoniecznie znajdziemy go jednak w surowych pomidorach. Najwięcej tego silnego antyoksydantu znajdziemy w warzywach poddanych obróbce termicznej, dlatego warto regularnie sięgać po domowy przecier, koncentrat i sok pomidorowy, aby chronić się przed groźnymi schorzeniami cywilizacyjnymi.
Czytaj także: Jedz do woli. Zawiera najwięcej antyrakowych polifenoli
Warzywa krzyżowe
Warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, brokuły, rzepa, rzodkiewka i kalafior, są bogate w glukozynolany, które chronią przed rakiem wątroby, piersi, okrężnicy i szyjki macicy. To także produkty zawierające mnóstwo innych, dobroczynnych związków. Te warzywa zawierają wartościowe składniki odżywcze, takie jak witamina C, wapń, selen, magnez, kwas foliowy i potas.
Włączenie ich do codziennej diety może także znacząco zwiększyć naszą odporność. Co ważne, są to warzywa, które możemy łączyć z wieloma różnorodnymi produktami, m.in. z mięsem czy nabiałem.