Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Rak i miażdżyca nie znoszą tych produktów. Jedz je jak najczęściej

Dieta jest kluczowym elementem w profilaktyce antynowotworowej. Warto więc wdrożyć do niej kilka cennych produktów, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka. Oto lista najcenniejszych z nich.

Rak i miażdżyca nie znoszą tych produktów. Jedz je jak najczęściej
Te produkty zmniejszą ryzyko raka. Warto je regularnie spożywać. Wśród nich m.in. pomidory (Getty Images)

Czosnek pospolity

Czosnek jest uważany za jeden z najpotężniejszych naturalnych antybiotyków i od wieków stosowany jest w medycynie tradycyjnej. To skarbnica cennych związków i mikroelementów. Zawierający cenne witaminy i minerały, czosnek dodatkowo posiada siarczki diallilu, które niszczą komórki nowotworowe w jelicie grubym. Również obecna w nim arginina, silny przeciwutleniacz, działa destrukcyjnie na wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Najlepsze efekty uzyskamy spożywając surowy czosnek po jego rozgnieceniu lub posiekaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona herbata

Zielona herbata jest nie tylko smaczna, ale ma też niezwykle prozdrowotne właściwości. To zasługa przede wszystkim jednego związku. Katechiny, które zawiera, znajdziemy w większych ilościach właśnie w tej herbacie. Regularne picie zielonej herbaty, jak udowodniły badania, zmniejsza ryzyko rozwoju raka żołądka, prostaty, piersi i pęcherza moczowego.

Winogrona

Winogrona (zwłaszcza ciemne) oraz owoce takie jak borówki, truskawki, maliny, morwy i żurawiny bogate są w resweratrol. Ten związek chemiczny należący do grupy flawonoidów ma silne właściwości przeciwnowotworowe. To jednak nie jedyna jego zaleta. Ponadto chroni on układ krążenia przed miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Resweratrol zmniejsza występowanie komórek rakowych, blokuje ich rozwój i zwiększa skuteczność chemioterapii.

Pomidory

Likopen, obecny w pomidorach, zmniejsza ryzyko rozwoju takich chorób jak rak prostaty, trzustki i piersi. Niekoniecznie znajdziemy go jednak w surowych pomidorach. Najwięcej tego silnego antyoksydantu znajdziemy w warzywach poddanych obróbce termicznej, dlatego warto regularnie sięgać po domowy przecier, koncentrat i sok pomidorowy, aby chronić się przed groźnymi schorzeniami cywilizacyjnymi.

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, brokuły, rzepa, rzodkiewka i kalafior, są bogate w glukozynolany, które chronią przed rakiem wątroby, piersi, okrężnicy i szyjki macicy. To także produkty zawierające mnóstwo innych, dobroczynnych związków. Te warzywa zawierają wartościowe składniki odżywcze, takie jak witamina C, wapń, selen, magnez, kwas foliowy i potas.

Włączenie ich do codziennej diety może także znacząco zwiększyć naszą odporność. Co ważne, są to warzywa, które możemy łączyć z wieloma różnorodnymi produktami, m.in. z mięsem czy nabiałem.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić