Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Rakotwórczy przysmak, który Polacy uwielbiają. Lepiej uważaj

185

Ryby są elementem zbilansowanej diety, bogatym źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów. Te wędzone bywają jednak zagrożeniem dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Rakotwórczy przysmak, który Polacy uwielbiają. Lepiej uważaj
Czy wędzone ryby są zdrowe? (Licencjodawca, esemelwe)

Proces wędzenia, choć dodaje wyjątkowego smaku i zapachu, zazwyczaj nie jest w stanie w całości zneutralizować problemów, które mogą pojawić się na skutek spożycia rtęci, mikroplastiku, pestycydów, patogenów i chorobotwórczych pasożytów, których ryby bywają siedliskiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

W procesie wędzenia ryby tracą część swoich składników odżywczych. Tłuszcz topi się, a część wody odparowuje, powodując straty mikroelementów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Wysoka temperatura używana podczas wędzenia może również degradować przeciwutleniacze.

Mikrobiologiczna czystość ryb wędzonych jest różna w zależności od metody wędzenia. Ryby wędzone na gorąco są siedliskiem dla bakterii takich jak Staphylococcus aureus, Escherichia coli i grzybów strzępkowych. Ryby wędzone na zimno nie powinny już tych bakterii zawierać, mogą za to być obfite w drożdże.

Dym wykorzystywany podczas wędzenia, w zależności od rodzaju drewna, zawiera różne substancje chemiczne, w tym aldehydy, estry, ketony, alkohole i fenole, które mogą mieć zarówno właściwości bakteriobójcze, jak i rakotwórcze.

W trakcie wędzenia mogą powstać szkodliwe substancje, np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i N-nitrozoaminy, które również działają na organizm kancerogennie.

Wędzenie jest metodą konserwacji poprzedzaną zwykle solankowaniem. Nadmiar soli w diecie może prowadzić m.in. do nadciśnienia tętniczego i związanych z nim konsekwencji.

Które ryby wędzone wybrać?

Jeśli eliminacja z jadłospisu wędzonych przysmaków nie wchodzi w grę, warto mimo wszystko zminimalizować ryzyko zdrowotne. Najlepiej wybierać ryby wędzone na gorąco i pakowane próżniowo, a w przypadku przekornego wyboru ryb wędzonych na zimno — zamrażać je przed spożyciem.

Należy również pamiętać o tym, że najlepszymi gatunkami drzew używanymi do wędzenia są dęby, olchy i buki, z kolei dodatek popularnego w tym segmencie spożywczym jałowca jest niewskazane – jego obecność kilkukrotnie zwiększa ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić