Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska

133

Substancje barwiące, które dodaje się do produktów spożywczych, mogą być syntetyczne lub naturalne. Niektóre z nich zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworów. Których barwników lepiej unikać?

Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska
Owoce z puszki mogą zawierać rakotwórczy składnik E104 (© 2021 Darren Lehane)

Dodatki do żywności, które są oznaczone na etykietach symbolami E100-E199, to związki chemiczne, mające na celu utrwalenie barwy i nadanie atrakcyjnego koloru produktom spożywczym.

Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że niektóre z nich wpływają niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Barwniki spożywcze możemy znaleźć w licznych artykułach. Należą do nich m.in. napoje gazowane, cukierki, żelki, lody, drażetki, budynie, kisiele w proszku, desery, płatki kukurydziane, ketchupy, gotowe sosy, zupy instant, dżemy i przetwory owocowe.

Barwienie żywności jest znane od bardzo dawna. Można to robić pomocą koszeliny, kurkumy, szafranu czy tumeryku. Niestety, w wielu przypadkach stosuje się ich syntetyczne zamienniki.

Robiąc zakupy, powinniśmy uważać na żółcień chinolinową (E104), którą znajdziemy nie tylko w puszkowanych owocach, masach cukierniczych, ale także w suplementach diety i lekach. Stała obecność w diecie tego barwnika może powodować reakcje alergiczne i nadpobudliwość u dzieci. Naukowcy podejrzewają, że ta substancja może wykazywać właściwości kancerogenne. W wielu państwach Unii Europejskiej stosowanie tego barwnika w produkcji żywności jest zakazane. Niestety, w naszym kraju nadal jest chętnie wykorzystywany przez producentów.

Innym szkodliwym barwnikiem jest azorubina (E122). - Azorubina, jeśli chodzi o badania na zwierzętach, ma potwierdzone działanie kancerogenne. Wiemy o tym, że może być rakotwórcza - ostrzega dr Magdalena Cubała-Kucharska w rozmowie z WP abcZdrowie.

Jesteśmy wzrokowcami, więc kolorowe produkty wydają nam się zdrowsze. Warto jednak pamiętać, że piękny wygląd produktu często nie pokrywa się z prozdrowotnymi walorami.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić