Jednym z produktów, które wpłyną pozytywnie na pracę naszej wątroby jest lukrecja. Naukowcy z Iranu w swoich badaniach udowodnili, że picie wywaru z tego zioła lub zażywanie suplementów zawierających korzeń lukrecji jest silną bronią w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Regularne picie wody z cytryny nie tylko dostarczy nam odżywczych substancji, ale także pomoże pozbyć się toksyn. Ciepła woda z cytryną o poranku pobudzi wytwarzanie się enzymów w wątrobie, odciąży ją i odkwasi organizm.
Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Bangkoku udowodniły, że obecność kurkumy w codziennym jadłospisie regeneruje uszkodzone tkanki wątroby, wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Wszystko to dzięki kurkuminie zawartej w tej zdrowej przyprawie.
Ostropest plamisty to jeden z najlepszych naturalnych leków na problemy z wątrobą. Ta roślina ma w sobie sylimarynę, która regeneruje wątrobę, oczyszcza ją z toksycznych substancji, a także poprawia trawienie i stymuluje produkcję żółci.
Awokado jest bogatym źródłem cennych witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Poza tym pomaga zregenerować uszkodzoną wątrobę. Naukowcy z Uniwersytetu Shizuoka w Japonii odkryli, że jedzenie 1-2 awokado w ciągu tygodnia chroni wątrobę przed galaktozaminą, substancją, która niszczy komórki wątroby.
Buraki to warzywa, po które watro sięgać ze względu na ich oczyszczające właściwości. Zawierają betaninę, dzięki czemu buraki mają tak intensywny kolor. Substancja ta jest silnym utleniaczem i pomaga usunąć toksyny z wątroby.
Herbata z mięty pieprzowej świetnie sprawdza się przy problemach trawiennych, nudnościach i zatruciach pokarmowych. To aromatyczne zioło pomoże również na dolegliwości wątrobowe. Dlatego po obfitym posiłku watro wypić filiżankę herbaty miętowej.
Jedzenie grejpfrutów to również dobry sposób na detoksykację wątroby. Dzięki tym niskokalorycznym owocom usuniemy zbędne produkty przemiany materii. Ponadto badania naukowców z Massachusetts General Hospital potwierdziły, że obecna w grejpfrutach naryngenina pomaga wyleczyć wirusowe zapalenie wątroby typu C.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.