Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Regeneruje wątrobę, spala tłuszcz. Niestety Polacy wciąż nie doceniają

47

Właściwości zdrowotne naturalnego miodu są znane już od bardzo dawna. Jak się okazuje, istnieją mniej popularne produkty pochodzące od pszczół, po które również warto sięgać regularnie. Jednym z nich jest pyłek kwiatowy. Koniecznie poznaj jego niezwykłe właściwości.

Regeneruje wątrobę, spala tłuszcz. Niestety Polacy wciąż nie doceniają
Pyłek pszczeli (Licencjodawca, Stefania Pelfini, La Waziya Phot)

Pyłek kwiatowy to produkt o wielu prozdrowotnych właściwościach, jednak pomimo tego jest ciągle niedoceniany i wciąż nie cieszy się w naszym kraju zbyt dużą popularnością. Znajdziemy w nim m.in. witaminę A, C i E, witaminy należące do grupy B, potas, magnez, żelazo, cynk, związki polifenolowe, katechiny czy lipidy.

Pyłek kwiatowy. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Dzięki zawartości wielu cennych składników ten naturalny produkt pszczeli wykazuje właściwości detoksykacyjne, usprawnia procesy przemiany materii, podnosi odporność naszego organizmu na infekcje, wspomaga spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy oraz zwiększa liczbę czerwonych krwinek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyłek pszczeli. Porcja zdrowia, ale pod jednym warunkiem

Znany propagator produktów pszczelarstwa i badacz produktów pszczelich prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, już jakiś czas temu polecał regularne spożywanie pyłku kwiatowego głównie ze względu na jego dobroczynny wpływ na wątrobę. Substancja ta chroni ten ważny narząd przed stanami zapalnymi, pomaga oczyścić go z toksyn i usprawnia pracę dróg żółciowych. Poza tym podobnie jak pszczela pierzga wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia i innych chorób wątroby.

Zdaniem profesora Czarneckiego, żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości pyłku kwiatowego, należy przyjmować go codziennie przez 2-6 miesięcy. Dawka do osób dorosłych wynosi 30-60 g, dla dzieci wieku od 3 do 5 lat – 5-10 g, natomiast dla dzieci w wieku od 6 do 18 lat – 10-30 g.

Z kolei pacjenci, którzy cierpią z powodu przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych powinni zdaniem ekspertów spożywać pyłek kwiatowy każdego dnia przez okres przynajmniej trzech tygodni. Zalecana dawka to 20 g w 2-3 porcjach przyjmowana ok. 30 minut przed spożyciem posiłku.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić