Składniki nalewki:
1 kg jabłek,
0,3 kg cukru
250 ml wody,
7 goździków.
kawałek cynamonu o dł. 8 cm,
0,75 alkoholu 70 proc,
sok wyciśnięty z 2 cytryn (opcjonalnie).
Zobacz także: Nalewka na nadciśnienie. Liście zbieraj przed południem
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Na początek jabłka należy pokroić w kostkę i umieścić w dużym słoiku. Najlepiej wybrać jabłka ze skórką o intensywnej barwie. Owoce powinny sięgać do 2/3 wysokości słoika. Następnie do pojemnika wsypujemy cukier i wrzucamy goździki. Do przepisu można włączyć również 1 laskę wanilii.
Mieszaninę zalewamy ciepłą wodą i dolewamy spirytus. Zakręcamy słoik, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podczas pierwszych dni regularnie mieszamy zawartość pojemnika. Po upływie kilku tygodni odcedzamy miksturę od owoców, dolewamy do niej sok z cytryny, filtrujemy ją za pomocą gazy, rozlewamy do ciemnych butelek i zostawiamy w zacienionym miejscu przynajmniej na 4 tygodnie.
Zobacz także: "Zamiata" tętnice. Zapobiega zakrzepom i miażdżycy
Właściwości mikstury
W domowej nalewce znajdziemy m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, miedź, kobalt, molibden, mangan, błonnik, kwercetynę, katechinę, kwas chlorogenowy i procyjanidy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów leczniczy preparat wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne i wzmacniające. Regularne sięganie po jabłkówkę (kieliszek 25 ml, maksymalnie trzy razy dziennie) usprawnia pracę układu immunologicznego, zwalcza objawy infekcji, poprawia trawienie i metabolizm, obniża ciśnienie, działa uspokajająco, pobudza krążenie krwi oraz zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i schorzeniom reumatycznym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nalewka z jabłek pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Obecne w niej antyoksydanty opóźniają proces starzenia, niszczą szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.