Buraczany eksperyment
W ciągu dwóch tygodni 18 ochotników w wieku od 20 do 50 lat, którzy wcześniej nie spożywali buraków, otrzymywało codziennie dwie szklanki tego napoju. W trakcie eksperymentu uczestnicy pili koncentrat soku z buraków (rozcieńczony w wodzie) do obiadu i kolacji. Pozostała część ich diety nie była modyfikowana.
Badanie zostało opublikowane w renomowanym czasopiśmie "Food Chemistry".
Odkrycia w kwestii mikrobiomu
Badania mikrobiomu jelitowego uczestników przeprowadzono przed rozpoczęciem eksperymentu, w jego trakcie oraz po jego zakończeniu.
Już po trzech dniach spożywania soku z buraków naukowcy zaobserwowali korzystne zmiany w mikroflorze jelitowej. Najważniejszym odkryciem było zwiększenie populacji bakterii Akkermansia muciniphila oraz spadek liczby bakterii B. fragilis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te zmiany doprowadziły do produkcji ważnych metabolitów, takich jak octan i propionina (SCFA), które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania jelit. Warto również zaznaczyć, że bakterie B. fragilis, których liczba znacząco spadła, są często powiązane z różnymi infekcjami i stanami zapalnymi w układzie pokarmowym.
Badanie jednoznacznie więc wskazuje, że regularne spożywanie soku z buraków może korzystnie wpłynąć na zdrowie jelit i ogólną kondycję organizmu.
Odkrycia w kwestii ciśnienia tętniczego
Tymczasem z badań opublikowanych w brytyjskiej Narodowej Bibliotece Medycznej wynika, że sok z buraków może przyczynić się również do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Metaanaliza badań dotyczących wpływu suplementacji sokiem z buraków na ciśnienie tętnicze potwierdziła, że spożywanie soku z buraków w ciągu 2-56 dni obniża ciśnienie tętnicze skurczowe o średnio 3,55 mmHg i ciśnienie rozkurczowe o 1,32 mmHg. Co ważne, efekt ten był obserwowany zarówno wśród osób z nadciśnieniem, jak i wśród tych o ciśnieniu prawidłowym.
Zobacz także: Usunie nawet 15 kg złogów z jelit. Pyszny przepis
Z punktu widzenia zdrowia publicznego jest to istotne odkrycie, ponieważ nawet niewielkie obniżenie ciśnienia tętniczego ma realny wpływ na zmniejszenie ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.