Aronia to bez wątpienia owoc, który niesie ze sobą wyjątkowe korzyści zdrowotne. To podstawa wielu soków i przetworów, które są bardzo cenione ze względu na bogactwo różnorodnych związków i przeciwutleniaczy.
Polacy kupują ten owoc coraz rzadziej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niestety, aronia cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem Polaków. Plantatorzy zwracają uwagę na coraz niższe ceny w skupach, przez które opłacalność uprawy i zbioru tego owocu staje pod mocnym znakiem zapytania. Ze względu na wcześniejszy początek sezonu, plony są także mocno ograniczone. Mimo to popyt jest na tyle niewielki, że owoce gniją na krzewach.
Malejąca popularność aronii może dziwić, bowiem jest to owoc o wielu pozytywnych właściwościach. Mowa tutaj m.in. o obecności związków takich jak flawonoidy, katechiny czy leukocyjany. To przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.
Aronia to bogactwo witamin i prozdrowotnych związków
Aronia to także bogate źródło witamin. Owoce zawierają m.in. witaminę B2, C, E, B3 czy kwas foliowy, które opóźniają procesy starzenia się, a także wpływają na procesy naprawcze w komórkach.
Spożywanie aronii wpływa również pozytywnie na sytuację naczyń krwionośnych. Związki takie jak antocyjany czy rutyna odpowiadają za ich elastyczność i uszczelnienie, a sok z aronii w wydatny sposób wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Owoc ten jest także polecany w profilaktyce chorób oczu.
Aronię możemy spożywać na szereg różnorodnych sposobów. Najpopularniejszy jest oczywiście sok z aronii, dostępny w wielu sklepach. Bez problemu zakupimy także suszone owoce aronii, a także różnego rodzaju przetwory, takie jak dżemy czy konfitury.