Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Rośnie w Polsce. Żadne inne warzywo tak nie działa na organizm

136

Polskie warzywa należą do jednych z najzdrowszych na świecie. I chociaż nie są tak doceniane jak egzotyczne przysmaki, to warto, by na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Mają bowiem mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jakie produkty okażą się najlepszym wyborem?

Rośnie w Polsce. Żadne inne warzywo tak nie działa na organizm
Najzdrowsze polskie warzywa (Licencjodawca, DZMITRY HOLUB / 500px)

Buraki

Buraki to warzywa, które można przygotować na wiele sposobów, dlatego nie znudzą ci się tak szybko. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo. Jednym z najcenniejszych składników, który zawierają te pyszne warzywa, jest betanina, należąca do silnych flawonoidów.

Związek ten redukuje poziom homocysteiny w organizmie, która jest odpowiedzialna m.in. za rozwój miażdżycy. Ta z kolei może powodować wiele niebezpiecznych powikłań, w tym powstawanie zakrzepów, chorobę Alzheimera czy zawał serca. Regularne jedzenie buraków wpływa pozytywnie na pracę wątroby i nerek, gdyż warzywa te wykazują silne działanie oczyszczające.

Dynia

Oprócz tego, że dynia jest niskokaloryczna i świetnie sprawi się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę, to jedzona regularnie pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Udowodniono, że osoby, które regularnie spożywają dynię, są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Podobnie jak burak, dynia wykazuje właściwości odtruwające.

Brokuły

Wystarczy niewielka garść tych zielonych warzyw, by pokryć nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę K i C. Brokuły wspierają zdrowie naszych oczu, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. W dodatku znajdziemy w nich jeden z najlepiej poznanych związków o właściwościach przeciwnowotworowych – sulforafan. Należy jednak pamiętać, że największe jego ilości występują w krojonych lub posiekanych brokułach. Aby nie zniweczyć cennych właściwości, tak przygotowane wstępnie warzywa najlepiej gotować na parze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup

Cebula

Jest tania i stanowi niezbędny dodatek do wielu potraw. Właściwości cebuli są znane i cenione od wieków. Oprócz witaminy C, znajdziemy w niej cynk, siarkę, fosfor, krzem oraz fosfor. Syrop lub wywar sporządzany z tego warzywa pomaga w stanach zapalnych gardła, a także przy bólach reumatycznych.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić