Rośnie w Polsce. Żadne inne warzywo tak nie działa na organizm

Polskie warzywa należą do jednych z najzdrowszych na świecie. I chociaż nie są tak doceniane jak egzotyczne przysmaki, to warto, by na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Mają bowiem mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jakie produkty okażą się najlepszym wyborem?

Najzdrowsze polskie warzywaNajzdrowsze polskie warzywa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | DZMITRY HOLUB / 500px

Buraki

Buraki to warzywa, które można przygotować na wiele sposobów, dlatego nie znudzą ci się tak szybko. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo. Jednym z najcenniejszych składników, który zawierają te pyszne warzywa, jest betanina, należąca do silnych flawonoidów.

Związek ten redukuje poziom homocysteiny w organizmie, która jest odpowiedzialna m.in. za rozwój miażdżycy. Ta z kolei może powodować wiele niebezpiecznych powikłań, w tym powstawanie zakrzepów, chorobę Alzheimera czy zawał serca. Regularne jedzenie buraków wpływa pozytywnie na pracę wątroby i nerek, gdyż warzywa te wykazują silne działanie oczyszczające.

Dynia

Oprócz tego, że dynia jest niskokaloryczna i świetnie sprawi się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę, to jedzona regularnie pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Udowodniono, że osoby, które regularnie spożywają dynię, są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Podobnie jak burak, dynia wykazuje właściwości odtruwające.

Brokuły

Wystarczy niewielka garść tych zielonych warzyw, by pokryć nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę K i C. Brokuły wspierają zdrowie naszych oczu, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. W dodatku znajdziemy w nich jeden z najlepiej poznanych związków o właściwościach przeciwnowotworowych – sulforafan. Należy jednak pamiętać, że największe jego ilości występują w krojonych lub posiekanych brokułach. Aby nie zniweczyć cennych właściwości, tak przygotowane wstępnie warzywa najlepiej gotować na parze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup

Cebula

Jest tania i stanowi niezbędny dodatek do wielu potraw. Właściwości cebuli są znane i cenione od wieków. Oprócz witaminy C, znajdziemy w niej cynk, siarkę, fosfor, krzem oraz fosfor. Syrop lub wywar sporządzany z tego warzywa pomaga w stanach zapalnych gardła, a także przy bólach reumatycznych.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami