Autorzy diety MIND uznawanej za model żywienia najlepszy dla naszego mózgu podzielili żywność na 15 kategorii. 10 pierwszych to produkty, które wspomagają pracę mózgu. Ostatnie 5 to zakazana lista. Są na niej produkty, których należy unikać albo chociaż mocno ograniczyć.
Czerwone mięso
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds wynika, że spożywanie czerwonego mięsa niekorzystnie wpływa na pracę mózgu i zwiększa ryzyko nowotworu jelita grubego. W badaniach, które trwały aż 17 lat, wzięło udział ponad 32 tys. kobiet. Jak się okazało, u tych, które spożywały baraninę lub wieprzowinę, rak jelita grubego występował częściej niż u tych, które unikały tego typu mięsa.
Warto także dodać, że główne ośrodki wysyłania sygnałów do mózgu znajdują się właśnie w jelitach. Dlatego schorzenia związane z jelitami, takie jak np. infekcje i stany zapalne mają też negatywny wpływ na pracę mózgu.
Żółty ser
Jak się okazuje jedzenie sera działa negatywnie na nasz układ nerwowy. Żółty ser zawiera dużą ilość kalorii, więc jego nadmierne spożywanie może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Z obserwacji badaczy z University of Cambridge wynika, że nadwaga może przyspieszać starzenia się mózgu nawet o 10 lat. Poza tym sery tego rodzaju dostarczają utleniony zły cholesterol Oxy-LDL, który zalegając w tętnicach może być jedną z przyczyn zawału lub udaru mózgu.
Margaryna
Według Prof. Grażyna Cichosz z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, spożywanie margaryny zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy o 10 proc. w stosunku do jedzenia identycznej ilości smalcu lub masła.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Fast foody i smażone jedzenie
Tłuste produkty zawierają szkodliwe tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów i miażdżycy oraz powodują tycie. Z kolei podczas smażenia powstają takie substancje jak AEG i akrylamid, które wpływają niekorzystnie na układ nerwowy i mogą doprowadzić do udaru mózgu.
Słodycze
Badacze z Boston University School of Medicine udowodnili, że jedzenie słodyczy ma wpływ na pracę mózgu, a szczególnie na pamięć krótkotrwałą i rozwój choroby Alzheimera. Jadłospis oparty głównie na cukrze, może już po tygodniu spowodować nieodwracalne skutki w mózgu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl