Do tej pory uchodziły za zdrowszą alternatywę dla cukru, ale coraz więcej badań wskazuje na to, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko różnych schorzeń. Te chemiczne substancje można znaleźć niemal wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej oraz oczywiście w napojach gazowanych. Ich powszechność dla wielu może być zaskakująca.
Zobacz także: Kardiolog ostrzega. Ten objaw to ostatni dzwonek
Naukowcy z Wielkiej Brytanii są zdania, że sztuczne słodziki obecne w napojach dietetycznych mogą zwiększać ryzyko chorób serca i mózgu. Potwierdzili tę opinię szeregiem doświadczeń. W badaniu z udziałem 400 tys. osób odkryli, że osoby spożywające te napoje są bardziej narażone na przedwczesną śmierć, a ryzyko chorób serca zwiększa się o 40 proc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwiększający się apetyt to zabójcze "perpetuum mobile"
Badacze ze Stanów Zjednoczonych potwierdzają, że konsumpcja napojów ze sztucznymi słodzikami może prowadzić do zwiększonego apetytu, co w konsekwencji przyczynia się do nadwagi i otyłości. To niestety w prostej linii przekłada się na nasze zdrowie. Ich spożycie zwiększa bowiem ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów. Ich badania opublikowane w ''Cell Metabolism'' wykazały, że słodki smak wywołuje wyrzut hormonu obniżającego poziom cukru we krwi, co zwiększa uczucie głodu i prowadzi do dodatkowej konsumpcji kalorii.
Zobacz także: Niszczy tarczycę, zwiększa ryzyko groźnego nowotworu
Francuscy naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych przeprowadzili badania, analizując dane ponad 102 tys. dorosłych osób. Uwzględnili różne czynniki, takie jak płeć, masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek oraz nałogi jak palenie tytoniu. Zważali także na stan zdrowia uczestników, w tym choroby takie jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Rezultaty są jednoznaczne. Badacze doszli do wniosku, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.
Warto pamiętać, że napoje ze sztucznymi słodzikami mają w swoim składzie także inne, szkodliwe substancje. Mowa tutaj m.in. o barwnikach wpływających na wygląd, a także szeregu konserwantów. One także wpływają negatywnie na nasze zdrowie.