Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG) to takie, po których zjedzeniu znacznie podnosi się stężenie glukozy w naszym organizmie. Ten ważny wskaźnik obejmuje tylko zawartość węglowodanów. Nie dotyczy białek i tłuszczów, które nie powodują tak dużych wahań cukru we krwi.
Naukowcy z The University of Texas MD Anderson Cancer Center w Houston przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania żywności mającej wysoki indeks glikemiczny na rozwój raka płuc. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Eksperci dokonali analizy nawyków żywieniowych 1905 osób, u których rozpoznano nowotwór płuc, a następnie porównali je z przyzwyczajeniami żywieniowymi 2413 osób zdrowych. Uczestnicy badań, którzy spożywali żywność o najwyższym IG, byli o 49 proc. bardziej narażeni na raka płuc, niż osoby z codziennym jadłospisem o najniższym indeksie glikemicznym.
Naukowcy z amerykańskiego instytutu onkologii zauważyli również, że u osób niepalących, których dieta miała wysoki IG, ryzyko nowotworu wzrastało prawie dwukrotnie. Natomiast u osób palących - wysoki indeks glikemicznym zwiększał ryzyko raka płuc o 31 proc. Jak się okazuje, sposób odżywiania może mieć większy wpływ rozwój choroby, przy jednoczesnym braku tego bardzo istotnego czynnika kancerogennego.
Do produktów z najwyższym indeksem glikemicznym należą m.in. artykuły garmażeryjne np. pierogi, pyzy, krokiety, wysokoprzetworzone jedzenie typu fast food, piwo, białe pieczywo i makaron z pszennej mąki, arbuzy, płatki kukurydziane.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.