Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych

46

Owoce są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Niektóre z nich zawierają również antocyjany - barwniki wykazujące właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dowiedz się, gdzie można je znaleźć.

Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych
Te owoce warto jeść jak najczęściej (Getty Images, Przemyslaw Iciak)

Wyniki nowych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism" potwierdziły, że pigmenty obecne w fioletowych, niebieskich i czerwonych owocach mogą zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.

Mowa o antocyjanach, należących do grupy flawonoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią przed rozwojem nowotworów. Te cenne przeciwutleniacze zawierają m.in.: czarne jagody, jeżyny, czarne porzeczki i maliny.

Okazuje się, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach wyzwalają białka JNK, dzięki czemu są w stanie zniszczyć 3/4 komórek białaczkowych. Obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach resweratrol sprawdza się przy leczeniu nowotworu płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego. Zdaniem naukowców University of East Anglia i Kings College w Londynie, żeby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie, wystarczy wprowadzić odpowiednie przyzwyczajenia żywieniowe.

Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie - wyjaśnia rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston Roberta Anding.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Sun Jat-sen University, dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnym u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wniosek, że regularne sięganie po owoce bogate w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić