Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych

46

Owoce są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Niektóre z nich zawierają również antocyjany - barwniki wykazujące właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dowiedz się, gdzie można je znaleźć.

Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych
Te owoce warto jeść jak najczęściej (Getty Images, Przemyslaw Iciak)

Wyniki nowych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism" potwierdziły, że pigmenty obecne w fioletowych, niebieskich i czerwonych owocach mogą zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.

Mowa o antocyjanach, należących do grupy flawonoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią przed rozwojem nowotworów. Te cenne przeciwutleniacze zawierają m.in.: czarne jagody, jeżyny, czarne porzeczki i maliny.

Okazuje się, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach wyzwalają białka JNK, dzięki czemu są w stanie zniszczyć 3/4 komórek białaczkowych. Obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach resweratrol sprawdza się przy leczeniu nowotworu płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego. Zdaniem naukowców University of East Anglia i Kings College w Londynie, żeby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie, wystarczy wprowadzić odpowiednie przyzwyczajenia żywieniowe.

Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie - wyjaśnia rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston Roberta Anding.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Sun Jat-sen University, dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnym u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wniosek, że regularne sięganie po owoce bogate w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Będą nowe przedmioty w szkołach. Ministra zatwierdziła podstawy programowe
Prezydent Białegostoku komentuje śmierć Kononowicza. Internauci oburzeni
Atak rakietowy w Krzywym Rogu. Polski wolontariusz cudem ocalał
Ta mina rozbraja. Zaskakujący pocałunek po meczu FC Barcelony
Miał 3-kilogramowego guza na szyi. Skomplikowana operacja w Grudziądzu
Petycja trafiła do Liverpool FC. Pomysł jest absurdalny
Wystraszony łoś utknął w bagnie. Pomoc przyszła w porę
Zrobił to w trakcie mszy św. Nie wiedział, że w kościele jest monitoring
"Okropnie tandetna". Wnuk Churchilla uderzył w Trumpa
Rosja mówi "nie" zaangażowaniu NATO. Nie będzie "żadnych kompromisów"
Kiedy przycinać trzmielinę? Wielu robi ten błąd
Fatalna pomyłka zwłok na pogrzebie. Jest decyzja sądu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić