Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Są najgorsze dla serca. Omijaj szerokim łukiem

61

By zadbać o serce i jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy przede wszystkim odstawić papierosy, alkohol i pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Bardzo ważne jest również odpowiedni sposób odżywiania. Dowiedz się, które produkty najbardziej szkodzą naszemu sercu.

Są najgorsze dla serca. Omijaj szerokim łukiem
Słodycze czy czerwone mięso mogą źle wpłynąć na serce (Getty Images, run co)

Słodycze

Regularne sięganie po takie produkty jak batoniki, desery, ciastka oraz słodkie wyroby piekarnicze wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego serca. Tego rodzaju żywność często jest bogata w tłuszcze trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Powoduje również wzrost trójglicerydów, który przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Nadmiar cukru w słodyczach także działa negatywnie na kondycję naszego organizmu.

Margaryna do pieczenia

Podczas jej produkcji używa się utwardzonych tłuszczów roślinnych. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych, blokując nasze tętnice. Odkładanie się blaszek miażdżycowych jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca.

Czerwone mięso

W wołowinie, jagnięcinie i wieprzowinie znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe zaburzające równowagę lipidową w krwiobiegu. Czerwone mięso ma w sobie także L-karnitynę, które w przewodzie pokarmowym ulega przemianie w N-tlenek trimetyloaminy, sprzyjający rozwojowi miażdżycy.

Słodzone napoje

Napoje z dużą zawartością cukru sprawiają, że nasz organizm jest bardziej podatny na rozwój stanów zapalnych, które mogą powodować schorzenia układu krążenia. Cukier i inne szkodliwe substancje słodzące można znaleźć zarówno w napojach gazowanych sokach, kawach rozpuszczalnych i energetykach.

Fast foody

Fast foody zawierają znaczne ilości tłuszczów trans, soli i cukru. Na próżno w nich szukać antyoksydantów, błonnika pokarmowego i innych cennych elementów. Sięgając po hamburgery, frytki, hot dogi czy pizzę szkodzimy naszemu sercu, a także fundujemy sobie sporo pustych kalorii i nadprogramowych kilogramów. Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie ostrzegają, że spożywanie produktów typu fast food raz na tydzień zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 20 proc.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić