Pomidory, które są powszechnie uważane za zdrowe i smaczne, mogą okazać się szkodliwe, jeśli spożywane są w stanie niedojrzałym. Zielone pomidory zawierają tomatynę, alkaloid, który w dużych ilościach może prowadzić do zatruć pokarmowych. Objawy takiego zatrucia to między innymi mdłości, kolka, biegunka czy wymioty.
Rabarbar to kolejny produkt, który może okazać się toksyczny dla naszego organizmu. Szczególnie niebezpieczne są jego liście, które zawierają kwas szczawiowy. Spożywanie liści rabarbaru może prowadzić do zatrucia, natomiast łodygi rabarbaru są bezpieczne i można je spożywać od maja do czerwca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pestki moreli, choć zawierają amigdalinę, która ma właściwości lecznicze, mogą okazać się niebezpieczne. Podczas trawienia amigdalina może zamienić się w cyjanowodór, który działa toksycznie na organizm człowieka. Kilka nasion moreli nie zaszkodzi, ale większe dawki mogą skutkować bólami głowy, biegunką czy wymiotami.
Syrop z czarnego bzu jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne - zawiera witaminę A i C, działa przeciwbólowo, oczyszczająco i wzmacnia odporność organizmu. Jednak jeżeli jest przyrządzony z niedojrzałego bzu, może wywoływać wymioty, biegunkę, a nawet duszności.
W Japonii popularna jest rozdymka tygrysia, z której przyrządza się fugu. Przygotowanie tego przysmaku wymaga wielu lat nauki, ponieważ rozdymka zawiera toksyczną substancję - terodyksynę. Niewłaściwie przygotowane fugu może prowadzić do ciężkiego zatrucia, paraliżu, a nawet śmierci.
Wśród ryb warto unikać miecznika, który zawiera relatywnie dużo rtęci. Eksperci zalecają, aby kobiety w wieku rozrodczym i dzieci wykluczały ten posiłek ze swojej diety.
Krwiste steki również mogą okazać się niebezpieczne. Specjaliści uważają, że każdy rodzaj mięsa, który był poddany jedynie krótkiej obróbce cieplnej, jest po prostu niebezpieczny.
Czytaj też: GIS interweniuje. Jasny komunikat ws. botoksu
Fasola czerwona może być trująca, ponieważ zawiera substancję o nazwie phytoheamagglutinin. Aby spożywanie tego warzywa było w pełni bezpieczne, trzeba je gotować przez co najmniej dziesięć minut. W innym przypadku mogą wystąpić zatrucia.