Trujące mogą być choćby pomidory. Źle wpływają na nasze zdrowie wtedy, gdy są jeszcze niedojrzałe. Zielone pomidory zawierają bowiem tomatynę. Duże ilości tego alkaloidu powodują zatrucia pokarmowe. Wystąpić mogą mdłości, kolka, biegunka czy wymioty.
Nasz organizm zatruć może też rabarbar. Stanie się tak wtedy, gdy będziemy spożywać jego liście. Właśnie one zawierają kwas szczawiowy, który jest szkodliwy. Swobodnie możemy natomiast wykorzystywać łodygi rabarbaru. Ich spożywanie możliwe jest jednak tylko od maja do czerwca.
Czy wiesz, że pestki moreli posiadają amigdalinę? Ma ona właściwości lecznicze, ale... niestety podczas trawienia może się zamienić w cyjanowodór i działać toksycznie na organizm człowieka. Kilka nasion moreli z pewnością nikomu nie zaszkodzi, ale większe dawki mogą skutkować bólami głowy, biegunką czy wymiotami.
Zatrucie, paraliż, a nawet śmierć. Lepiej uważaj
Syrop z czarnego bzu ma wiele zalet. Posiada witaminę A oraz C, a na dodatek działa przeciwbólowo, oczyszczająco i wzmacnia odporność organizmu. Jeżeli jednak taki syrop przyrządzony jest z niedojrzałego bzu, to może wywoływać wymioty, biegunkę, a także duszności.
Popularną rybą w Japonii jest rozdymka tygrysia, którą wykorzystuje się do przygotowania fugu. Serwowania tego przysmaku kucharze uczą się nawet przez kilka lat! Ma to związek z tym, że rozdymka zawiera toksyczną substancję. Chodzi o terodyksynę. Jeżeli ktoś zje niewłaściwie przygotowane fugu, to może go spotkać ciężkie zatrucie, paraliż, a nawet śmierć.
Jeżeli już jesteśmy przy rybach, to warto wspomnieć, że lepiej unikać miecznika. Ma on w sobie relatywnie dużo rtęci. Eksperci doradzają, by kobiety w wieku rozrodczym i dzieci wykluczali ten posiłek ze swojej diety.
By uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych, nie należy również spożywać krwistych steków. Specjaliści uważają, że każdy rodzaj mięsa jedynie po krótkiej obróbce cieplnej jest po prostu niebezpieczny.
Trująca może być również fasola czerwona. W tym produkcie można znaleźć niebezpieczną substancję o nazwie phytoheamagglutinin. By spożywanie tego warzywa było w pełni bezpieczne, trzeba je gotować przez co najmniej dziesięć minut. W innym przypadku mogą wystąpić zatrucia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.