Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Sekret długowieczności Japończyków. To dlatego żyją tak długo

178

Jaki jest sekret długowieczności i zdrowia mieszkańców Japonii? Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż ci się wydaje – to japońska kuchnia, w której kryje się moc składników odżywczych, witamin i minerałów. Sprawdź, po które produkty szczególnie warto sięgnąć.

Sekret długowieczności Japończyków. To dlatego żyją tak długo
Umeboshi to japoński przysmak, który jest (Licencjodawca, ©2021 Yamada Yuko.)

Umeboshi

Umeboshi to kiszone morele o charakterystycznym słono-kwaśnym smaku. Zawierają takie cenne składniki jak: wapń, fosfor, żelazo, witamina A, C, E, witaminy z grupy B, błonnik, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Japońskie śliwki podnoszą odporność na infekcje, niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, cukrzycy i chorób serca, oczyszczają krew i redukują zbyt duże stężenie kwasów w organizmie.

Jagody goji

Od wielu wieków znajdują zastosowanie w chińskiej i japońskiej medycynie naturalnej. Wyniki badań, które opublikowano na łamach "Chinese Journal of Oncology", potwierdziły, że jagody goji wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe. Lipotropy obecne w tych owocach usprawniają pracę układu odpornościowego i pomagają obniżyć cholesterol. Jagody goji wpływają również pozytywnie na kondycję narządu wzroku i wspomagają proces odchudzania.

Dulse

W algach dulse znajdziemy m.in.: błonnik, przeciwutleniacze, cenne kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i minerały. Włączając dulse do naszego codziennego menu, zmniejszymy ryzyko rozwoju szkorbutu, wzmocnimy nasz wzrok i odbudujemy florę bakteryjną jelit. Te czerwono-brązowe algi świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatki, zupy i zapiekanki.

Hijiki

Te popularne w Japonii czarne algi są bogatym źródłem magnezu, jodu, żelaza, wapnia, witaminy K i B2. Dzięki zawartości cennych elementów poprawiają kondycję włosów, kości i skóry, wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie i obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Sprawdzają się również przy leczeniu chorób tarczycy.

Kelp

Kelp to japońskie wodorosty, które usprawniają przemianę materii i proces trawienny, zwiększają odporność na wirusy i bakterie, redukują stres, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Pomagają również na schorzenia układu moczowo-płciowego i wykazują właściwości antynowotworowe. Można w nich znaleźć: żelazo, wapń, magnez, fosfor, witaminę A, C, D, E oraz witaminy z grupy B.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić