Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Serce ją uwielbia. Chroni przed nadciśnieniem tętniczym

15

Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie "Nature Scientific Reports" sugerują, że spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z obniżeniem ryzyka wystąpienia pierwotnego nadciśnienia tętniczego.

Serce ją uwielbia. Chroni przed nadciśnieniem tętniczym
Ciemna czekolada jest dobra dla serca (Licencjodawca, bergamont)

Naukowcy postanowili zbadać, czy gorzka czekolada może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Zastosowali w tym celu metodę badawczą, znaną jako randomizacja mendlowska, która polega na analizie różnic w genach.

Do swoich badań wykorzystali publicznie dostępne dane genetyczne. Skupili się na związku między jedzeniem gorzkiej czekolady a ryzykiem schorzeń sercowo-naczyniowych (pierwotnego nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca, niewydolności serca, udaru mózgu, zakrzepicy oraz zawału serca).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne właściwości gorzkiej czekolady. Badacze wreszcie mają dowód

Wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie serca

Wyniki badań okazały się obiecujące. Okazuje się, że osoby, które genetycznie mają większą skłonność do jedzenia ciemnej czekolady ("z natury" chętniej sięgają po ciemną czekoladę) są obarczone mniejszym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz zakrzepicy.

Zapobieganie pierwotnemu nadciśnieniu tętniczemu

Nadciśnienie tętnicze stanowi jeden z najpoważniejszych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a pierwotne nadciśnienie tętnicze - charakteryzujące się podwyższonym ciśnieniem krwi bez jednoznacznie zidentyfikowanej przyczyny - stanowi dominującą formę tego schorzenia.

Dlatego, mimo że badacze nie znaleźli żadnych związków między spożywaniem ciemnej czekolady a pozostałymi chorobami sercowo-naczyniowymi, odkrycie jest optymistyczne.

Wyniki badania niosą znaczącą obietnicę w zakresie zapobiegania pierwotnemu nadciśnieniu tętniczemu. Jeśli przyszłe badania potwierdzą związek przyczynowy, mogą otworzyć drogę nie tylko do zaleceń dietetycznych, ale także do wykorzystania bioaktywnych związków lub ekstraktów pochodzących z ciemnej czekolady w opracowywaniu nowych terapii zapobiegających lub leczących pierwotne nadciśnienie tętnicze - powiedział w rozmowie z Medical News Today dr Rigved Tadwalkar, kardiolog z Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica (Kalifornia).
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić