Naukowcy postanowili zbadać, czy gorzka czekolada może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Zastosowali w tym celu metodę badawczą, znaną jako randomizacja mendlowska, która polega na analizie różnic w genach.
Do swoich badań wykorzystali publicznie dostępne dane genetyczne. Skupili się na związku między jedzeniem gorzkiej czekolady a ryzykiem schorzeń sercowo-naczyniowych (pierwotnego nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca, niewydolności serca, udaru mózgu, zakrzepicy oraz zawału serca).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie serca
Wyniki badań okazały się obiecujące. Okazuje się, że osoby, które genetycznie mają większą skłonność do jedzenia ciemnej czekolady ("z natury" chętniej sięgają po ciemną czekoladę) są obarczone mniejszym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz zakrzepicy.
Zapobieganie pierwotnemu nadciśnieniu tętniczemu
Nadciśnienie tętnicze stanowi jeden z najpoważniejszych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a pierwotne nadciśnienie tętnicze - charakteryzujące się podwyższonym ciśnieniem krwi bez jednoznacznie zidentyfikowanej przyczyny - stanowi dominującą formę tego schorzenia.
Dlatego, mimo że badacze nie znaleźli żadnych związków między spożywaniem ciemnej czekolady a pozostałymi chorobami sercowo-naczyniowymi, odkrycie jest optymistyczne.
Wyniki badania niosą znaczącą obietnicę w zakresie zapobiegania pierwotnemu nadciśnieniu tętniczemu. Jeśli przyszłe badania potwierdzą związek przyczynowy, mogą otworzyć drogę nie tylko do zaleceń dietetycznych, ale także do wykorzystania bioaktywnych związków lub ekstraktów pochodzących z ciemnej czekolady w opracowywaniu nowych terapii zapobiegających lub leczących pierwotne nadciśnienie tętnicze - powiedział w rozmowie z Medical News Today dr Rigved Tadwalkar, kardiolog z Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica (Kalifornia).
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.