Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Serce ją uwielbia. Chroni przed nadciśnieniem tętniczym

15

Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie "Nature Scientific Reports" sugerują, że spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z obniżeniem ryzyka wystąpienia pierwotnego nadciśnienia tętniczego.

Serce ją uwielbia. Chroni przed nadciśnieniem tętniczym
Ciemna czekolada jest dobra dla serca (Licencjodawca, bergamont)

Naukowcy postanowili zbadać, czy gorzka czekolada może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Zastosowali w tym celu metodę badawczą, znaną jako randomizacja mendlowska, która polega na analizie różnic w genach.

Do swoich badań wykorzystali publicznie dostępne dane genetyczne. Skupili się na związku między jedzeniem gorzkiej czekolady a ryzykiem schorzeń sercowo-naczyniowych (pierwotnego nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca, niewydolności serca, udaru mózgu, zakrzepicy oraz zawału serca).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne właściwości gorzkiej czekolady. Badacze wreszcie mają dowód

Wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie serca

Wyniki badań okazały się obiecujące. Okazuje się, że osoby, które genetycznie mają większą skłonność do jedzenia ciemnej czekolady ("z natury" chętniej sięgają po ciemną czekoladę) są obarczone mniejszym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz zakrzepicy.

Zapobieganie pierwotnemu nadciśnieniu tętniczemu

Nadciśnienie tętnicze stanowi jeden z najpoważniejszych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a pierwotne nadciśnienie tętnicze - charakteryzujące się podwyższonym ciśnieniem krwi bez jednoznacznie zidentyfikowanej przyczyny - stanowi dominującą formę tego schorzenia.

Dlatego, mimo że badacze nie znaleźli żadnych związków między spożywaniem ciemnej czekolady a pozostałymi chorobami sercowo-naczyniowymi, odkrycie jest optymistyczne.

Wyniki badania niosą znaczącą obietnicę w zakresie zapobiegania pierwotnemu nadciśnieniu tętniczemu. Jeśli przyszłe badania potwierdzą związek przyczynowy, mogą otworzyć drogę nie tylko do zaleceń dietetycznych, ale także do wykorzystania bioaktywnych związków lub ekstraktów pochodzących z ciemnej czekolady w opracowywaniu nowych terapii zapobiegających lub leczących pierwotne nadciśnienie tętnicze - powiedział w rozmowie z Medical News Today dr Rigved Tadwalkar, kardiolog z Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica (Kalifornia).
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Katastrofa lotnicza w Waszyngtonie. Ekspert wskazuje błędy
Katastrofa w Waszyngtonie. "To był lot szkoleniowy"
Nagły apel służb po tragedii w Waszyngtonie. "Przeszkadzały"
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić