Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Silna ochrona przed cukrzycą. 200-300 razy słodszy od cukru trzcinowego

3

Wyciąg z owocu mnicha jest 200-300 razy słodszy od cukru trzcinowego i coraz częściej znajduje swoje miejsce wśród miłośników zdrowego żywienia. Czy wiesz, jakie pozytywne zmiany może przynieść regularne włączanie słodzika z owocu mnicha do diety?

Silna ochrona przed cukrzycą. 200-300 razy słodszy od cukru trzcinowego
Dlaczego warto jeść owoce mnicha? (Licencjodawca, zong.yu0123@gmail.com)

Skarbnica wartości odżywczych

Ten niezwykle słodki owoc wyróżnia się obfitością witamin, antyoksydantów i błonnika. Unikalnym składnikiem owocu mnicha są mogrosydy, które nadają mu wyjątkową słodycz i są obecnie przedmiotem badań ze względu na potencjalne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Słodycz bez kalorii

Dzięki zawartości mogrosydów owoc mnicha jest źródłem intensywnej słodyczy, nie dostarczając przy tym kalorii. Jest to atrakcyjna alternatywa dla osób dbających o poziom cukru we krwi, gdyż owoc mnicha nie powoduje jego wzrostu. Co więcej, zawarte w nim składniki mogą przyczyniać się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, co ma kluczowe znaczenie nie tylko w prewencji cukrzycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Jak napisano w raporcie opublikowanym w 2019 r. w "International Journal of Vitamin and Mineral Research Consumption" - "biorąc pod uwagę problemy zdrowotne związane z obecnie dostępnymi słodzikami, takie jak zwiększone ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2, ponownie wzrosło zainteresowanie identyfikacją bezpiecznego i smacznego słodzika".

Wydaje się, że słodzik na bazie owocu mnicha jest właśnie tym, czego szukano.

Sytość i działanie przeciwzapalne

Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że ekstrakty z owocu mnicha mogą ograniczać produkcję lipazy, enzymu niezbędnego w trawieniu tłuszczów. Ograniczenie to prowadzi do zmniejszenia apetytu i zwiększenia uczucia sytości.

Mogrosydy zawarte w owocu mnicha mogą z kolei wykazywać działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu wielu chorobom.

Ograniczenia i przeciwwskazania

Mimo że owoc mnicha i pochodzące z niego produkty są zazwyczaj uważane za bezpieczne, istnieje ryzyko reakcji alergicznych u niektórych osób. Zaleca się stopniowe wprowadzanie ich do diety i uważne obserwowanie reakcji organizmu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić