Do przygotowania simy będą nam potrzebne: dwie niewoskowane cytryny, cztery litry wody, 150 g cukru pudru, 150 g cukru brązowego, szczypta suszonych drożdży, jedna łyżeczka rodzynek.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Na początek parzymy cytryny, obieramy je ze skórki i kroimy w słupki. Następnie do dużego garnka wlewamy wodę i kiedy się zagotuje, wsypujemy do niej oba rodzaje cukru. Całość mieszamy, wrzucamy skórkę z cytryny i pokrojony miąższ. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i ostawiamy do wystudzenia. Do jeszcze ciepłej mikstury dodajemy drożdże i zostawiamy na całą noc. Rano chłodną ciecz przelewamy do wyparzonych słoików i do każdego dodajemy kilka rodzynek. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na około 3 dni. Gdy rodzynki napęcznieją i wypłyną na górę, będzie to oznaczało, że koktajl jest gotowy do spożycia. Do drinków możemy dodać również listki mięty i odrobinę lodu.
Sima zawiera niewielką ilość alkoholu, który powstaje na skutek fermentacji. Ten napój posiada również szereg prozdrowotnych właściwości. Obecna w nim cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, magnezu, potasu, sodu i terpen. Sima wpływa pozytywnie na układ trawienny, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Drożdże, które występują w tej fińskiej miksturze, posiadają witaminy z grupy B. Dzięki temu pozbędziemy się problemów z zasypianiem, poprawimy swoje samopoczucie i wspomożemy proces trawienia.
Poza tym drożdże zawierają znaczne ilości białka, które działa korzystnie na włosy i paznokcie. Z kolei kwas rybonukleinowy usprawni działanie układu odpornościowego. Przez trzy miesiące, pij jedną szklankę dziennie lemoniady z Finlandii, a z pewnością zauważysz poprawę swojej kondycji zdrowotnej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.