pogoda
Warszawa
17°
Milena Górecka | 
aktualizacja 

"Słodzik natury". Dbają o serce, zapobiegają zaparciom i stanom zapalnym

0

Włączenie suszonych owoców do diety sprzyja dobremu samopoczuciu. Owoce stanowią naturalne źródło energii i pomagają zwalczać typowe zimą problemy zdrowotne. Jakie suszone owoce są szczególnie polecane?

"Słodzik natury". Dbają o serce, zapobiegają zaparciom i stanom zapalnym
Suszone owoce to zdrowa słodycz i wartościowa przekąska (Pixabay)

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Dodając do swojego codziennego menu suszone owoce, zyskujesz zdrowszą alternatywę przysmaków, która zaspokoi apetyt na słodycze i uzupełni dietę o odpowiednie wartości odżywcze. Jakie suszone owoce są warte rozważenia?

Daktyle

Daktyle, "słodzik natury", są bogate w błonnik, ułatwiający trawienie i zapewniający uczucie sytości. Zawarte w daktylach naturalne cukry dodają energii, co czyni je świetną alternatywą dla słodkich przekąsek. Co więcej, daktyle są bogate w niezbędne minerały, takie jak potas i magnez, które wspomagają pracę serca i funkcjonowanie mięśni.

Rodzynki

Rodzynki to zasadniczo suszone winogrona, które wnoszą do diety dawkę naturalnej słodyczy. Są bogate w żelazo, które może pomóc w zapobieganiu anemii - częstego problemu w sezonie zimowym. Zawartość błonnika w rodzynkach pomaga również w trawieniu i zapewnia poczucie sytości, zmniejszając pokusę sięgania po niezdrowe przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Suszone figi. Niezwykłe właściwości
NA ŻYWO

Figi

Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Są również bogate w wapń i potas, które wspomagają zdrowy rozwój kości oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Śliwki

Cieszą się opinią produktów poprawiających zdrowie układu trawiennego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym, pomagającym zapobiegać zaparciom. Są również bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Morele

Suszone morele oferują eksplozję owocowej słodyczy w każdym kęsie. Są bogatym źródłem witamin A i C, które wzmacniają układ odpornościowy oraz wspierają zdrowie skórę i prawidłowy wzrok.

Jakie ilości suszonych owoców należy spożywać?

Dietetycy są zdania, że dzienna dawka suszonych owoców, która sprzyja naszemu zdrowiu, to około 30 gramów (na przykład 5 suszonych moreli, 4 daktyle lub 2-3 figi). Warto jednak zaznaczyć, że rozmiary porcji mogą się różnić w zależności od wieku, wagi, stanu zdrowia i naszej aktywności fizycznej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje doktor Jadwiga Czarnołęska-Gosiewska. Mama Przemysława Gosiewskiego miała 89 lat
Kenia. Lew zaatakował na ranczu. Nie żyje 14-latka
Odkrycie z czasów II wojny światowej. Był to zrzut saperski?
USA. Niewielki samolot wleciał w linie energetyczne. Cała załoga zginęła
Afera o nazwy czekoladowych zajączków. Mają nie kojarzyć się z Wielkanocą?
Strażacy z OSP nie uklękli. Ksiądz odmówił im komunii świętej
Wyjątkowa tradycja na południu Francji. Historia tego posiłku sięga czasów Napoleona
Najpierw Jezus, później masa! Ten ksiądz budzi respekt nie tylko na plebanii
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić