Dlaczego warto jeść suszone owoce?
Dodając do swojego codziennego menu suszone owoce, zyskujesz zdrowszą alternatywę przysmaków, która zaspokoi apetyt na słodycze i uzupełni dietę o odpowiednie wartości odżywcze. Jakie suszone owoce są warte rozważenia?
Zobacz także: Słodkie, ale nie tuczą. Broń na miażdżycę i nowotwory
Daktyle
Daktyle, "słodzik natury", są bogate w błonnik, ułatwiający trawienie i zapewniający uczucie sytości. Zawarte w daktylach naturalne cukry dodają energii, co czyni je świetną alternatywą dla słodkich przekąsek. Co więcej, daktyle są bogate w niezbędne minerały, takie jak potas i magnez, które wspomagają pracę serca i funkcjonowanie mięśni.
Rodzynki
Rodzynki to zasadniczo suszone winogrona, które wnoszą do diety dawkę naturalnej słodyczy. Są bogate w żelazo, które może pomóc w zapobieganiu anemii - częstego problemu w sezonie zimowym. Zawartość błonnika w rodzynkach pomaga również w trawieniu i zapewnia poczucie sytości, zmniejszając pokusę sięgania po niezdrowe przekąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Figi
Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Są również bogate w wapń i potas, które wspomagają zdrowy rozwój kości oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Śliwki
Cieszą się opinią produktów poprawiających zdrowie układu trawiennego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym, pomagającym zapobiegać zaparciom. Są również bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.
Morele
Suszone morele oferują eksplozję owocowej słodyczy w każdym kęsie. Są bogatym źródłem witamin A i C, które wzmacniają układ odpornościowy oraz wspierają zdrowie skórę i prawidłowy wzrok.
Jakie ilości suszonych owoców należy spożywać?
Dietetycy są zdania, że dzienna dawka suszonych owoców, która sprzyja naszemu zdrowiu, to około 30 gramów (na przykład 5 suszonych moreli, 4 daktyle lub 2-3 figi). Warto jednak zaznaczyć, że rozmiary porcji mogą się różnić w zależności od wieku, wagi, stanu zdrowia i naszej aktywności fizycznej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.