Właściwości zdrowotne halibuta
Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. To drapieżnik żywiący się krabami, kałamarnicami i innymi rybami. Powszechna opinia głosi, że mięso halibuta jest bardzo zdrowe. Nie jest to do końca jednak prawdą.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Dzięki zawartości witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych spożywanie halibuta działa pozytywnie na kondycję organizmu. Obecność mięsa z tej ryby w codziennym jadłospisie pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego, wzmocni nasz układ odpornościowy i zadba o naszą sylwetkę.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Mimo walorów zdrowotnych, jakie posiada halibut, nie każdy może go spożywać regularnie. Dotyczy to kobiet spodziewających się dziecka i karmiących piersią. Poza tym halibut należy do gatunków długo żyjących, przez co gromadzi w swoim organizmie rtęć, która z łatwością przenika przez krew i łożysko. Może to zaszkodzić prawidłowemu rozwojowi płodu.
Kupując halibuta, powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, czy jest świeży. Najlepszej jakości są ryby pachnące wodą morską. Należy również zwrócić uwagę na wygląd oczu i nie wybierać osobników o mętnych i zapadniętych oczach. Ponadto mięso halibuta, którego zamierzamy zjeść, nie powinno posiadać odkształceń i przebarwień.