pogoda
Warszawa
13°

Smutne wieści dla fanów frytek. "Wpływają na zdrowie psychiczne"

11

"Sięganie po smażone potrawy może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne" - alarmują chińscy naukowcy. Badania nad wpływem jedzenia smażonych ziemniaków trwały ponad 11 lat. Wpływ substancji zawartej we frytkach eksperci sprawdzili na... rybach.

Smutne wieści dla fanów frytek. "Wpływają na zdrowie psychiczne"
(Pexels)

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że smażone potrawy znacząco przyczyniają się do otyłości, wysokiego ciśnienia krwi czy innych skutków zdrowotnych. Teraz do listy chorób rozwijających się w wyniku złej diety dochodzi dodatkowo... depresja.

O tym, że niezdrowe jedzenie i złe nawyki żywieniowe mogą obniżyć nastrój i wpłynąć na stan zdrowia psychicznego, zespół badawczy z Hangzhou w Chinach informował już wcześniej.

Eksperci odkryli, że częste spożywanie smażonych potraw, zwłaszcza smażonych ziemniaków, wiązało się z 12% wyższym ryzykiem lęku i 7% wyższym ryzykiem depresji niż u osób, które nie jadły smażonych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące
NA ŻYWO

W badaniu przez ponad 11 lat wzięło udział 140 728 osób. Po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, 8 294 przypadki lęku i 12 735 przypadków depresji stwierdzono u osób które spożywały smażone jedzenie.

Niebiorący udziału w badaniu eksperci ostrożnie odnoszą się do tych wyników. Bo jak zauważa dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia:

Ludzie z lękiem lub depresją łatwo zwracają się w stronę "comfort food" po to by doświadczyć krótkotrwałego poczucia ulgi.

Ale naukowcy podkreślają jasno: akrylamid, substancja chemiczna powstająca w ziemniakach podczas smażenia, jest odpowiedzialna za większe ryzyko lęku i depresji.

A wpływ akrylamidu udowadniają na rybach. Badanie wykazało, że danio pręgowany w wyniku długiej ekspozycji na działanie tej substancji chemicznej ukrywał się w ciemnych rejonach wodnego zbiorniku, co u ryb świadczy o podwyższonym poziomie lęku.

Jednak dr Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health zaznacza, że akrylamid jest wytwarzany nie tylko w procesie smażenia. Jest także obecny w kawie, gdzie powstaje podczas palenia ziaren i w tostach, ponieważ powstaje podczas "ogrzewania węglowodanów w kontakcie z białkiem".

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mąż zaginionej Beaty Klimek zbiera pieniądze na prawnika. "Nie miałem wyboru"
Zabójstwo dyrektora United Healthcare. Prokuratura domaga się kary śmierci
Możliwy rozłam w Kościele katolickim? Niemiecki kardynał ostrzega
Kilka dni po odejściu papieża. Premier Izraela składa kondolencje
Uciążliwe kontrole. "Saksonia zdana jest na polskich pracowników"
Chińska misja Shenzhou-20. Tajkonauci już na stacji
Ciąg dalszy sprawy "krewkiego sołtysa". Policja zajęła się jego żoną
Syn i niepełnosprawna matka bez dachu nad głową. "Trzeba mieć ludzki odruch"
Rodzina papieża Franciszka bez zaproszenia na pogrzeb. Bilety kupił darczyńca
Zakaz noszenia broni w Gnieźnie. Obowiązuje tylko w piątek
Potrącił 13-latkę na hulajnodze. Teraz czekają go poważne konsekwencje
Nawet 55 mm deszczu. IMGW ostrzega mieszkańców tych regionów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić