Letnie warzywa, które pomogą ci schudnąć
Rukola to warzywo, którego liście mają charakterystyczny ostry smak. Jeżeli włączymy do naszego codziennego jadłospisu sałatkę lub pesto z rukoli, to łatwiej pozbędziemy się zbędnych kilogramów, ponieważ warzywo zawiera znaczne ilości kwasu foliowego. Ten organiczny związek chemiczny dezaktywuje geny odpowiadające za odkładnie się tłuszczu w organizmie.
Buraki to znane wszystkim czerwone warzywa, zawierające cenne witaminy, związki mineralne i błonnik pokarmowy, będący silną bronią w walce z nadwagą. Poza tym młode liście buraka mają w swoim składzie więcej kwasu foliowego niż szpinak czy jarmuż. Możemy z nich przygotować botwinkę, sałatkę lub letni chłodnik.
Czerwona papryka to także warzywo, które powinno znaleźć się w diecie odchudzającej. Papryka jest bogatym źródłem cennej witaminy C oraz antyoksydantów o właściwościach przeciwzapalnych i odchudzających.
Kolejne warzywa, po które warto sięgać podczas odchudzania, to pomidory. Świeże pomidory zawierają sporo błonnika, dzięki czemu działają pozytywnie na układ pokarmowy. Te czerwone pyszne warzywa można zjeść na surowo, dodać do sałatki, zrobić zupę lub sos, świetnie pasujący do makaronu. Warto wiedzieć, że pomidory poddane obróbce termicznej wydzielają likopen. Ten przeciwutleniacz posiada właściwości zabijające bakterie, grzyby i szkodliwe dla organizmu wolne rodniki.
Czytaj także: Śmiercionośny koktajl chemiczny. Unikaj jej
Strączki fasolki szparagowej nie posiadają tłuszczu, są niskokaloryczne, mają sporo błonnika i żelaza, dlatego warto w lecie warto po nie sięgać. Świeża fasolka szparagowa świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki. Najlepiej wybierać jędrne strączki, mające intensywny zielony kolor.
Cukinia ma mało kalorii dlatego powinna być obecna w naszym codziennym menu. Z cukinii można zrobić małe placki z dodatkiem sera feta lub wrzucić ją latem na grilla zamiast tłustego i niezdrowego mięsa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.